Artikel
Upptäck: Bâtard – stimmigt från tidig kväll till stängning

Chez Jolies lillasyster har blivit självständig och riktigt bra vinbar har adderat riktigt bra mat. Kökschef är Max Duhs, som närmast kommer från Bar Montan i Slakthusområdet och tidigare Nook på Södermalm.
Hösten 2023 öppnade Chez Jolie den franska vinbaren La Petite Soeur i den gamla klockaffären vägg i vägg. Drygt ett år senare har lillasystern "vuxit upp" och står nu på egna ben och breddar vyerna från Europa ut mot världen. Det nya namnet är Bâtard och ny köksmästare är Max Duhs med målet att hans matlagning ska skapa en helhet tillsammans med en redan dynamisk vinlista och inbjudande atmosfär.
Från Söder till Slakthusområdet till Östermalm. Är det stor skillnad?
– Jo men det är skillnad. I Slaktis kunde vi experimentera och gästerna var alltid med på att testa nytt. När vi körde till exempel musslor på menyn här på Nybrogatan fungerade det inte alls. Det är ett köpstarkt område och de vill ha mer flärd som havskräfta och mer klassiskt lyxiga råvaror.
– Jo men det är skillnad. I Slaktis kunde vi experimentera och gästerna var alltid med på att testa nytt. När vi körde till exempel musslor på menyn här på Nybrogatan fungerade det inte alls. Det är ett köpstarkt område och de vill ha mer flärd som havskräfta och mer klassiskt lyxiga råvaror.


På menyn finns just havskräfta, en tempurafriterad sådan, med habaneromajonnäs. Den färska hummerpastan som sålt som smör sedan öppning har precis bytts ut mot papardelle med löjrom, beurre blanc och amalficitron. Till efterrätt rekommenderar Max en french toast med mjölkglass och miso-kolasås.
Berätta om maten på Bâtard, vad har ni för inriktning?
– Det finns inga begränsningar utan vi tar influenser från alla världens hörn, goffig mat samtidigt som chark- och vinbarkänslan är kvar. Vi lagar allting à la minute och bakar brödet varje morgon. Jag ville inte förändra utan snarare förbättra den här vinbaren med att addera min mat. Så även om jag vill sticka ut lite anpassar jag mig till var vi är.
Berätta om maten på Bâtard, vad har ni för inriktning?
– Det finns inga begränsningar utan vi tar influenser från alla världens hörn, goffig mat samtidigt som chark- och vinbarkänslan är kvar. Vi lagar allting à la minute och bakar brödet varje morgon. Jag ville inte förändra utan snarare förbättra den här vinbaren med att addera min mat. Så även om jag vill sticka ut lite anpassar jag mig till var vi är.


Den vinkunniga personalen består med samma höga service i fokus. På glas serveras ett trettiotal viner både röda, vita och mousserande. Hos Bâtard är det stimmigt från tidig kväll till stängning. Den dimmade belysningen och samtalsvänliga ljudnivån passar lika bra för en middag med kompisen man inte träffat på ett tag som för en första, eller andra, dejt.
Om någon besöker Bâtard för första gången, vad borde de beställa?
– Om man besöker Bâtard för första gången rekommenderar vi varmt att man går all in och beställer från hela menyn – gärna med lite guidning från personalen. Det är så man får uppleva bredden och hjärtat i köket på riktigt.
Om någon besöker Bâtard för första gången, vad borde de beställa?
– Om man besöker Bâtard för första gången rekommenderar vi varmt att man går all in och beställer från hela menyn – gärna med lite guidning från personalen. Det är så man får uppleva bredden och hjärtat i köket på riktigt.
Hur ser en typisk fredag kväll klockan 20 ut?
– En fredag kväll vid 20.00 är det mycket folk, härlig stämning, bra musik och en mix av gäster som kommer både för ett glas gott vin och för att njuta av en riktigt pangmiddag.
Vilka gäster har hittat till Bâtard?
– Det är ett bra flöde med folk och en bra blandning med en ny klick som följt mig från tidigare restauranger. Jag älskar det här området, det är adressen som i första hand tog mig hit.
– En fredag kväll vid 20.00 är det mycket folk, härlig stämning, bra musik och en mix av gäster som kommer både för ett glas gott vin och för att njuta av en riktigt pangmiddag.
Vilka gäster har hittat till Bâtard?
– Det är ett bra flöde med folk och en bra blandning med en ny klick som följt mig från tidigare restauranger. Jag älskar det här området, det är adressen som i första hand tog mig hit.
Nu är det vår i sikte, vad händer hos er den närmaste tiden?
– På fredagar är det AW med DJ och värsta pulsen – och i slutet på april öppnar uteserveringen.
– På fredagar är det AW med DJ och värsta pulsen – och i slutet på april öppnar uteserveringen.

Nybrogatan 5
Stockholm

Fler artiklar

Södermalmsfavoriten Nook återuppstår

Wine Mechanics öppnar vinbar i Linné

Upptäck: Olli – Oliver Ingrossos omtalade italienare

Oliver Ingrosso öppnar Ollis Deli i Humlegården

Upptäck: Prospero – fine dining för folket

Upptäck Södertobak – familjär kvarterskrog med smakrika smårätter

Nu öppnar Stockholm 1897 – Sandhäxans systerkrog på Djurgården

Gabagool öppnar i Östermalms Saluhall – systerkrog till Beirut Café

Upptäck: Nabo Hornsgatan – mackor, middag och en livlig bar