Artikel
Upptäck: Olli – Oliver Ingrossos omtalade italienare

När Oliver Ingrosso öppnade sin första restaurang seglade den snabbt upp i toppen bland Stockholms mest svårbokade krogar. Italiensk mat plus storebror Ingrosso blev en succé och även om hypen har lagt sig något står Olli Ristorante stadigt bland andra välkända italienare i Stockholm.
Kärleken till den autentiska italienska matlagningen och framför allt pasta gjorde att Oliver vågade ta steget och öppna en restaurang under eget smeknamn hösten 2022. Det är inte bara namnet och den italienska inriktningen som påminner gästen om vems restaurang de besöker. Runt om i lokalen finns detaljer som ligger Oliver Ingrosso varmt om hjärtat. I taket hänger marknadens finaste ljudsystem, bara bra nog för någon med ett stort musikintresse och bakgrund som DJ. I baren rullar filmen Scarface på en projektor och inne på toaletten pryder tavlor på Star Wars och Superman väggarna. Två år och två kokböcker senare är det fortfarande pastan som är kronjuvelen och fortsatt florerar på TikTok – och till sommaren öppnar han nytt när Ollis Deli intar Humlegården.
Vid ett första besök på Olli – vilken pasta måste man testa?
– Jag skulle säga Nonna’s Pastasciutta, en pasta som min familj åt varje söndag när jag växte upp. Eller “genovesen” (Olli’s Candele Spezzate Genovese). Men det är dagsform vad jag känner för. De två har i alla fall aldrig lämnat menyn.
Vilka är de mest populära?
– De två ligger alltid på topplistan men jag skulle säga att även Tortellini Alla Panna, som finns på lunchen, är en av de mest populära just nu. Det är en superenkel rätt från Bologna med grädde, parmesan och tortellini – men det är jävligt gott.
Vid ett första besök på Olli – vilken pasta måste man testa?
– Jag skulle säga Nonna’s Pastasciutta, en pasta som min familj åt varje söndag när jag växte upp. Eller “genovesen” (Olli’s Candele Spezzate Genovese). Men det är dagsform vad jag känner för. De två har i alla fall aldrig lämnat menyn.
Vilka är de mest populära?
– De två ligger alltid på topplistan men jag skulle säga att även Tortellini Alla Panna, som finns på lunchen, är en av de mest populära just nu. Det är en superenkel rätt från Bologna med grädde, parmesan och tortellini – men det är jävligt gott.
Vad är hemligheten?
– Hemligheten är bara less is more och bra råvaror. I Italien vill de inte att man blandar olika sorters lök i en tomatsås men i vår finns alltid vitlök, schalottenlök och fänkålsfrön från start.
Ett besök på Olli passar perfekt för en mysig middag, en festlig kväll med vännerna eller en after work med kollegor. Innanför entrén finns en stor bar där DJ:s spelar på fredagar och lördagar. Längre in i den stora lokalen finns en luftig matsal med högt i tak.
– Hemligheten är bara less is more och bra råvaror. I Italien vill de inte att man blandar olika sorters lök i en tomatsås men i vår finns alltid vitlök, schalottenlök och fänkålsfrön från start.
Ett besök på Olli passar perfekt för en mysig middag, en festlig kväll med vännerna eller en after work med kollegor. Innanför entrén finns en stor bar där DJ:s spelar på fredagar och lördagar. Längre in i den stora lokalen finns en luftig matsal med högt i tak.

Om man kommer hit på dejt eller med en kompis, hur ska man tänka när man beställer för två?
– Har du inte varit här förut så borde du testa focaccian. Sedan dela på en carpaccio och ta in en eller två pastarätter. Avsluta med "Pettole" (Pettole Allo Zafferano, italienska munkar doppade i socker med vispad mascarponegrädde). Dela helst och beställ in olika rätter så du får testa så mycket som möjligt. I vår familj har vi inga problem att dela på maten men många svenskar brukar vilja ha sin egen huvudrätt.
Vilket är det bästa bordet enligt dig?
– Jag skulle säga någon av platserna i soffan, i hörnet. Där sitter man i matsalen men ändå lite avskilt och ser ut över hela stället.
– Har du inte varit här förut så borde du testa focaccian. Sedan dela på en carpaccio och ta in en eller två pastarätter. Avsluta med "Pettole" (Pettole Allo Zafferano, italienska munkar doppade i socker med vispad mascarponegrädde). Dela helst och beställ in olika rätter så du får testa så mycket som möjligt. I vår familj har vi inga problem att dela på maten men många svenskar brukar vilja ha sin egen huvudrätt.
Vilket är det bästa bordet enligt dig?
– Jag skulle säga någon av platserna i soffan, i hörnet. Där sitter man i matsalen men ändå lite avskilt och ser ut över hela stället.
Löningshelg, hur snabbt blir ni fullbokade?
– Nu till löningen hade vi 230 bokat till lördag middag. Det är mycket men första halvåret var galet. Vi gjorde 200 gäster på en måndag och det var konstant tryck. Vi hade till och med en i personalen som slutade för han orkade inte att det var så mycket folk hela tiden. Sedan typ ett år tillbaka har vi mer balans, med en lugnare start på veckan och mest gäster på helgen.
– Nu till löningen hade vi 230 bokat till lördag middag. Det är mycket men första halvåret var galet. Vi gjorde 200 gäster på en måndag och det var konstant tryck. Vi hade till och med en i personalen som slutade för han orkade inte att det var så mycket folk hela tiden. Sedan typ ett år tillbaka har vi mer balans, med en lugnare start på veckan och mest gäster på helgen.
Söndagsbrunch och ny deli i Humlegården
Det nyaste inslaget hos Olli är brunch på söndagar, där klassiska brunchfavoriter som club sandwich och amerikanska pannkakor möter Olivers egen take på vad en riktigt bra brunch ska innehålla, med rätter som "korv med bröd" med fänkålssalsiccia och kronärtskockskräm, italienska fattiga riddare eller en viral hamburgare fylld med köttbullar och potatispuré.
– Jag vågar säga med handen på hjärtat att det är Stockholms bästa brunch. Den måste man bara testa.
Den 9 maj 2025 öppnar Ollis Deli i Humlegården, en ny italiensk restaurang med inspiration från barndomens panzerotti, florentinska focaccerior och söndagar i italienska småstäder.
Den 9 maj 2025 öppnar Ollis Deli i Humlegården, en ny italiensk restaurang med inspiration från barndomens panzerotti, florentinska focaccerior och söndagar i italienska småstäder.
Vad kommer vara den största skillnaden mellan Olli och Ollis Deli?
– Delin kommer vara mer italiensk street food än vi har på Olli. Tänk en fortsättning på vår focacciamacka. Så ingen pasta, om man nu inte tycker lasagne är pasta då – vilket det såklart är egentligen. Men mycket mer avskalat och avslappnat. Vi vill att det ska kännas som om vi redan har varit där i 50 år. Oavsett var vi sedan öppnar ska det alltid vara den känslan.
Läs mer: Oliver Ingrosso öppnar Ollis Deli i Humlegården
– Delin kommer vara mer italiensk street food än vi har på Olli. Tänk en fortsättning på vår focacciamacka. Så ingen pasta, om man nu inte tycker lasagne är pasta då – vilket det såklart är egentligen. Men mycket mer avskalat och avslappnat. Vi vill att det ska kännas som om vi redan har varit där i 50 år. Oavsett var vi sedan öppnar ska det alltid vara den känslan.
Läs mer: Oliver Ingrosso öppnar Ollis Deli i Humlegården

Jakobsbergsgatan 21
Stockholm

Guider

Fira valborg på restaurang i Stockholm

5 restauranger du borde besöka i Stockholm i vår

Guide till de bästa restaurangerna i Linné

7 prisvärda avsmakningsmenyer i Stockholm

Guide till uteserveringar i Stockholm

Guide till mysiga vinbarer i Göteborg

Nu finns erbjudanden på BokaBord!

Uteserveringar på Kungsholmen

Guide till de 10 bästa restaurangerna i Göteborg