Guide
10 prisade krogar i Göteborg
Guide till de 10 bästa restaurangerna i Göteborg
Letar du efter en riktigt bra restaurang i Göteborg? Här guidar vi till Göteborgs bästa restauranger just nu. Det här är krogarna som fått toppbetyg av recensenter och som vägrar lämna en gäst besviken. Söker du efter ett restaurangbesök utöver det vanliga och befinner dig i Göteborg är det dags att boka bord på någon av dessa pärlor.
SK Mat & Människor
Ett besök hos SK Mat och Människor är personligt och härligt. Det är en finkrog med en stjärna i Guide Michelin men de lyckas behålla en enkelhet. Här är menyn baserad på ett tiotal á la carte rätter med svenska smaker där de även har satt ihop två olika smakmenyer (fyra eller sex rätter) med passande paket av drycker. Rätterna bygger mycket på råvaror från närområdet och tillagas mitt i matsalen i ett helt öppet kök utan väggar - en upplevelse för alla sinnen.
KOKA
Koka är en finkrog, men inte den klassiska finkrogen. De är belönade med en stjärna i Guide Michelin – men har något avslappnat över sig. När de planerar sin meny utgår de från att grönsaker, fisk och kött är mer som ett komplement. De jobbar med lokala producenter, odlare och uppfödare samt är Kravcertifierade och tilldelades Guide Michelins pris "Sustainable gastronomy" 2020.
Project
Här är sammetsofforna under kristallkronorna nästan alltid fulla. Oavsett dag är det mycket folk. Kanske är det den goda stämningen och de nyskapande rätterna som lockar. På menyn finns bland annat sashimi på hamachi med äpple och granskott, ryggbiff med sotad rödbeta, och pocherad aprikos med vitchoklad. Hör med personalen vad de rekommenderar för vin till maten, de har även vinpaket.
Tavolo
Tavolo är en pampig italienare i de historiska Artilleristallarna. En middag här är härligt italiensk där hela sällskapet tar in flera olika rätter och delar dessa ”Sharing style”. Tavolos matinspiration är hämtad från alla regioner i Italien med en twist av New York.
Human
Human öppnade hösten 2021 med stjärnkocken och Årets Kock-vinnaren Martin Moses i spetsen. De serverar avsmakningsmenyer och dryckespaket där hållbarhet och kvalitet är genomgående för allt från mat till inredning. 2022 blev de utsedda till Årets Affärskrog av Dagens Industri.
Sjömagasinet
Till Sjömagasinet går du för innovativ mat baserad på fisk och skaldjur, i en unik och inspirerande miljö. Krogen är en av Göteborgs mest klassiska fisk- och skaldjursrestauranger och de bjuder även på en härlig havsutsikt. Sjömagasinet är bland annat omnämnda i Guide Michelin.
vRÅ
Hos vRÅ skapar arkitekturen i matsalen en riktig wow-känsla. Allt på menyn hållbart och spårbart och i en japansk/svensk tappning. Grönsakerna är från hotellets odlingar på taket och ekologiska lantbruk i Västergötland. Köttet köps från uppfödare som låter djuren leva så naturligt som möjligt. Fisken och skaldjuren kommer från säkra, vilda bestånd eller från kända odlare.
Familjen
Värme, kärlek och hjärtlighet är tänkt att prägla ett besök hos Familjen. Restaurangen är som ett utvidgat vardagsrum där alla ska känna sig välkomna. Råvarorna styr menyerna och de kommer från odlare, fiskhandlare och köttproducenter i närheten. Familjen blev 2018 utsedd till Årets Hjärtekrog av White Guide och de innehar just nu utmärkelsen Bib Gourmand i Guide Michelin.
28+
28+ öppnade dörrarna för första gången 1985 och håller samma höga klass än idag. Bevisligen, eftersom de år efter år behåller sin stjärna i Guide Michelin. Här går det att välja på två olika avsmakningsmenyer och rätter från à la carte-menyn.
Fler guider
Fisk och skaldjursrestaurang Stockholm
Uteserveringar på Kungsholmen
Ät ostron på restaurang i Stockholm
Stockholms hetaste restauranger – budget, mellan och lyx
Restaurangtips för en weekend i Göteborg
Här kan du äta kräftor på restaurang i Stockholm
Mysiga uteserveringar när vädret inte är på topp
Lunch i Stockholm
Guide till italienska restauranger i Malmö