Guide
Saltstänk & havsbris

Här är de bästa restaurangerna i Göteborgs skärgård

Hur smakar Göteborgs skärgård? Bland saltstänkta klippor och gammal båtlivsromantik finns den ena restaurangen efter den andra som bjuder in till en provsmak av allt havet och västkusten har att erbjuda. Fisk och skaldjur blir varken färskare eller godare än då de serveras med utsikt över havet i vad som utgör hjärtat av Göteborgsk gastronomi. 

Bästa restaurangerna i Göteborgs skärgård – Norra skärgården:

Björholmen
Björholmen Hotell & Marina
Björholmen 101, Göteborg
I ett välbevarat fiskeläge på Nordvästra Tjörn ligger Björholmens Marina & Hotell. Ett besök här är en upplevelse för alla sinnen. Bland saltstänkta klippor serveras en meny med stor övervikt åt fisk och skaldjur. Du som tar dig hit med egen båt kan lägga till i Björholmens hamn. 30 båtplatser finns i Björholmens hamn.
Boka bord
The Barn Smögen
The Barn Smögen
Sillgatan 10
Systerkrog till restaurangen med samma namn i centrala Göteborg. Här kombineras svenska råvaror med amerikansk matkultur, ett måste för dig som vill ha en ordentlig paus från alla skaldjur. Förvänta dig riktigt vassa hamburgare förstås, både med kött och vegetariska, men också mycket annat gott. Burgarna är välkända, men missa inte heller Köttmackan eller restaurangens Fish & Chips med dillpickles.
Boka bord
Restaurang Seaside på Björkö
Seaside Björkö
Stockholm
Seaside på Björkö förfogar över en egen brygga och bjuder in till en oslagbar utsikt över den bohuslänska skärgården. Menyn är kopplad till havet och följer säsongens växlingar. Bra konferenslokal med bland annat båtutflykter och bad i vedeldad tunna.
Restaurang Tullhuset
Tullhuset Hönö
Västra Vägen 3, Hönö
Längst ut i Hönö Klåva ligger Tullhuset, en populär fisk- och skaldjursrestaurang med hög nivå i köket. Från restaurangen har du en fantastisk utsikt över havet och Vinga Fyr. Sommartid är uteserveringen öppen där du sitter så gott som i havet. Missa inte Tullhusets trivselkvällar med livemusik eller annat kul!
Boka bord
Hamnen 4
Hamnen 4 Smögen
Sillgatan 14-16
Mitt på Smögenbryggan ligger seglarkrogen Hamnen 4 – en lokal som varit såväl post som segelmakeri och har stått pall för västanvindarna sedan mitten av 1800-talet. Med utsikt över hamninloppet kan du här njuta av en meny inspirerad av Smögen och de lokala råvaror som hör till. En av Smögens nöjesmetropoler. Missa inte de två tillhörande barerna Skepparn och Smuga.
Boka bord

Bästa restaurangerna i Göteborgs skärgård – Södra skärgården:

Isbolaget
Isbolaget Donsö
Donsö Hamnväg 45, Donsö
Längst ut på piren i Donsö hamn ligger Isbolaget. Namnet kommer från tiden då huset fungerade som ishus för fiskebåtar. Numera är lokalerna ombyggda och rymmer både restaurang och hotell. Lätt att ta sig hit. Åk spårvagnen hela vägen till ändhållplatsen Saltholmen, ta sedan färjan (15-30 minuters resa) ut till Donsö.

Bästa skärgårdsrestaurangerna i Göteborgs hamn:

Sjömagasinet
Sjömagasinet
Adolf Edelsvärds gata 5, Göteborg
Med toppläge på Södra älvstranden i Göteborgs hamninlopp ligger denna anrika byggnad med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1775. Ligger tekniskt sätt inte i skärgården, men är ett bra val för dig som vill ha det absolut bästa från det göteborgska köket. Göteborgs mest välkända fiskkrog.
Boka bord
River Restaurant On The Pier
River Restaurant
Dockpiren, Göteborg
På Dockepiren i Eriksberg ligger River Restaurant, med hela Göteborg som bakgrund. Här serveras en internationell meny som kombineras med göteborgsk skärgårdsmat. I den inglasade restaurangen sitter du så gott som direkt på vattnet. 
Boka bord
Feskar Brittas Kro
Feskar Brittas Kro
Kvarnpirsgatan 8, Göteborg
På en pråm i Eriksberg i Göteborgs hamninlopp ligger Feskar Brittas Kro. Här serveras det som köpts in på fiskeauktionen samma morgon, vilket betyder att varje dags meny ser olika ut. Här ordnas inte sällan trubadurkvällar och quiz, och du som vill åt ännu mer havskänsla kan följa med ut på fisketur med fiskebåden Svanen West. För extra skärgårdskänsla kan du ta färjan hit.
Boka bord