Guide
Saltstänk & havsbris

Här är de bästa restaurangerna i Göteborgs skärgård

Hur smakar Göteborgs skärgård? Bland saltstänkta klippor och gammal båtlivsromantik finns den ena restaurangen efter den andra vid havet som bjuder in till en provsmak av allt havet och västkusten har att erbjuda. Fisk och skaldjur blir varken färskare eller godare än då de serveras med utsikt över havet i vad som utgör hjärtat av Göteborgsk gastronomi. 

Restaurangtips Göteborgs skärgård – Norra skärgården:

Båthus eller tull? Välj viken typ av krog du vill besöka vid havet.
Björholmen
Björholmen Hotell & Marina
Björholmen 101, Göteborg
I ett välbevarat fiskeläge på Nordvästra Tjörn ligger Björholmens Marina & Hotell. Ett besök här är en upplevelse för alla sinnen. Bland saltstänkta klippor serveras en meny med stor övervikt åt fisk och skaldjur. Du som tar dig hit med egen båt kan lägga till i Björholmens hamn. 30 båtplatser finns i Björholmens hamn.
Restaurang Seaside på Björkö
Seaside Björkö
Stockholm
Seaside på Björkö förfogar över en egen brygga och bjuder in till en oslagbar utsikt över den bohuslänska skärgården. Menyn är kopplad till havet och följer säsongens växlingar. Bra konferenslokal med bland annat båtutflykter och bad i vedeldad tunna.
Restaurang Tullhuset
Tullhuset Hönö
Västra Vägen 3, Hönö
Längst ut i Hönö Klåva ligger Tullhuset, en populär fisk- och skaldjursrestaurang med hög nivå i köket. Från restaurangen har du en fantastisk utsikt över havet och Vinga Fyr. Sommartid är uteserveringen öppen där du sitter så gott som i havet. Missa inte Tullhusets trivselkvällar med livemusik eller annat kul!

Restaurangtips i Göteborgs skärgård – Södra skärgården:

I Södra skärgården finns flera restauranger med maritimt tema, självklart vid havet.
Brännö Varv
Charmen ligger i kontrasterna; skärgårdens vackra vyer möter den råa miljön i det gamla båtvarv som omvandlats till restaurang. Färjan till Brännö går bland annat från Stenpiren och tar dig från stadsmiljö raka vägen till en lugn plats där de enda motorfordon du stöter på är flakmopeder. Ruffigt och vackert står sida vid sida och skapar en häftig atmosfär.
Långedrag Värdshus
Långedrag Värdshus har ett av Göteborgs vackraste lägen och utsikt över både skärgården och inloppet till hamnen. Menyn är inspirerad av omgivningen, så fokus på fisk och skaldjur känns givet blad klipporna. Sommartid öppnar Havsbarens härliga uteservering i anslutning till värdshuset. Havsnära på spårvagnsnätet (endast 36 minuter från Centralstationen).
Paradiset Saltholmen
Saltholmen är göteborgarnas eget favoritställe när det vankas sol och lata dagar på klipporna. I Paradisets trädgård äter du goda vedugnspizzor och svalkar dig med mikrobryggeriöl. Restaurangen ligger i ett vackert hus från 1915, alldeles intill spårvagnshållplatsen på Saltholmen.
Isbolaget
Isbolaget Donsö
Donsö Hamnväg 45, Donsö
Längst ut på piren i Donsö hamn ligger Isbolaget. Namnet kommer från tiden då huset fungerade som ishus för fiskebåtar. Numera är lokalerna ombyggda och rymmer både restaurang och hotell. Lätt att ta sig hit. Åk spårvagnen hela vägen till ändhållplatsen Saltholmen, ta sedan färjan (15-30 minuters resa) ut till Donsö.
Knarrholmen
Knarrholmens Restaurang
Västra Knarrholmsvägen, Göteborg
Charmiga Knarrholmen ligger i Göteborgs södra skärgård. Här är restaurangen en mötesplats för både öns boende och ditresta gäster. Njut av ett glas gott vin på takterrassen eller ät en middag med utsikt över en magiskt vacker skärgård.

Restaurangtips i Göteborgs hamn:

Även i Göteborg city kan du äta middag vid havet, besök bara hamnen.
Sjömagasinet
Sjömagasinet
Adolf Edelsvärds gata 5, Göteborg
Med toppläge på Södra älvstranden i Göteborgs hamninlopp ligger denna anrika byggnad med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1775. Ligger tekniskt sätt inte i skärgården, men är ett bra val för dig som vill ha det absolut bästa från det göteborgska köket. Göteborgs mest välkända fiskkrog.
River Restaurant On The Pier
River Restaurant
Dockpiren, Göteborg
På Dockepiren i Eriksberg ligger River Restaurant, med hela Göteborg som bakgrund. Här serveras en internationell meny som kombineras med göteborgsk skärgårdsmat. I den inglasade restaurangen sitter du så gott som direkt på vattnet. 
Feskar Brittas Kro
Feskar Brittas Kro
Kvarnpirsgatan 8, Göteborg
På en pråm i Eriksberg i Göteborgs hamninlopp ligger Feskar Brittas Kro. Här serveras det som köpts in på fiskeauktionen samma morgon, vilket betyder att varje dags meny ser olika ut. Här ordnas inte sällan trubadurkvällar och quiz, och du som vill åt ännu mer havskänsla kan följa med ut på fisketur med fiskebåden Svanen West. För extra skärgårdskänsla kan du ta färjan hit.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 16 apr 2023 (ändrad 13 okt 2023)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in