Guide
Västkusten och Bohuslän

Bästa restaurangerna på Västkusten och i Bohuslän

Planerar du en resa till Västkusten och Bohuslän? Eller bor du i området? I den här guiden finns våra rekommenderade restauranger – många med det självklara fokuset på pinfärsk fisk och nyfångade skaldjur.

Restauranger i Fjällbacka

Mamsell
Mamsell
Galärbacken 2, Fjällbacka
Med mat lagad på det bästa från havet, grönsakslandet och gården skapar vi en skärgårdsrestaurang med en modern twist. Med kocken Thomas Sjögren i spetsen samt en välfylld vinkällare blir upplevelsen något utöver det vanliga.
Asado
Asado
Galärbacken 2, Fjällbacka
Hos Asado har Thomas Sjögren skapat en meny med smaker som får smaklökarna att jubla. Restaurangen får ett nytt utseende och öppnar upp för ett härligt häng och lättsam stämning. Sitt ner i en grön oas och beställ in ett gäng tacos tillsammans med goda vänner. Härligt häng utlovas!
Grano i Fjällbacka
Grano Fjällbacka
Galärbacken 2, Fjällbacka
En halvtrappa ner på hörnet av hotellet flyttar Thomas Göteborgsrestaurang Grano in. Här serveras härliga smårätter och krispiga pizzor i en mysig miljö, en naturlig plats att möta upp sina vänner för god mat och goda drinkar. Restaurangen öppnar upp helger från mitten av maj till mitten av september. Öppet varje dag under högsäsong.
Everts Tapasbar
Everts Tapasbar
Ingrid Bergmans Torg, Fjällbacka
Tapasbar vid Ingrid Bergmans Torg. Hos Everts Tapasbar serveras klassiska tapasrrätter. Kom förbi eller boka ditt bord för att säkra din plats.

Restauranger på Tjörn

Salt & Sill
Salt & Sill Klädesholmen
Rytterholmen 1, Klädesholmen
Längst ut på Tjörns västsida beläget på Klädesholmen ligger Salt & Sill, en skärgårdspärla med härligt läge på flytande pontoner. Hos Salt & Sill njuter du av mat med inspiration från havet.
Björholmen
Björholmen Marina
Björholmen 101, Göteborg
På nordvästra Tjörn i ett välbevarat fiskeläge omgivet av Stigfjordens naturreservat ligger Björholmens Marina. Här serveras fisk och skaldjur, vegetariska rätter och kötträtter med kött från djur som betat fritt. I vinkällaren finns viner från alla delar av världen.

Restauranger på Orust

Hotel Strana
Hotel Strana Hälleviksstrand
Sollidshamn 100, Hälleviksstrand
Hotel Strana öppnade dörrarna för första gången i juni 2020. Här kan du njuta av modern skandinavisk gastronomi i en vacker skärgårdsmiljö. Efter en magisk premiärhelg ser vi fram emot en härlig sommar tillsammans med er. Kom förbi på ett glas, en lunch, en middag eller för söndagsbrunch.
Crêperiet Käringön (Lotshotellet)
Crêperiet Käringön (Lotshotellet)
Skeppersholme 118, Käringön
Här lagas läckra galetter som huvudrätter och läckra, söta crêpes som dessert eller fika. Till maten serveras gärna bubbel i alla former från champagne till ett stort urval av fransk, direktimporterad kvalitetscider eller kanske ett glas vin.
Restaurang Bryggvingen
Restaurang Bryggvingen Lyr
Lyr-Äng 830, Nösund
Bryggvingen är en genuin pärla på ön Lyr på sydvästra Orust med enastående råvaror som hämtas direkt från havet utanför. Kom med båt eller ta färjan som går dagligen.

Restauranger i Lysekil

Publik Mat & Bar
Publik Mat & Bar
Norra Hamngatan 1, Lysekil
Publik är en modern bistro med en varierande meny. Smakerna är inspirerade av bland annat västkusten, Japan och Sydamerika.

Restauranger i Smögen

Grano Smögen
Grano Smögen
Sillgatan 3A, Smögen
Vid gamla torget på Smögen ligger Grano Smögen. Här har menyn fått lite stänk från havet och du hittar flera smårätter med fisk och skaldjur. Njut av kvällssolen på den stora uteserveringen med en iskall Grano Sour och goda tilltugg.
Skärets Krog
Skärets Krog & Pianobar
Skäret, Hamnen 1, Smögen
Mat lagad på det bästa från havet, grönsakslandet och gården. Avsluta middagen med ett besök Pianobaren. Goda drinkar, ännu goare stämning och underhållning av Sveriges pianistelit.
Skärets Bistro
Skärets Bistro
Hamnen 1, Smögen
På Skärets Café & Bistro serveras färska skaldjur och goda viner tillsammans med Smögenbryggans finaste utsikt.
The Barn Smögen
The Barn Smögen
Sillgatan 10, Smögen
Systerkrog till restaurangen med samma namn i centrala Göteborg. Här kombineras svenska råvaror med amerikansk matkultur, ett måste för dig som vill ha en ordentlig paus från alla skaldjur. Burgarna är välkända, men missa inte heller Köttmackan eller restaurangens Fish & Chips med dillpickles.
Hamnen 4
Hamnen 4
Sillgatan 14-16, Smögen
Mitt på Smögenbryggan ligger seglarkrogen Hamnen 4 – en lokal som varit såväl post som segelmakeri och har stått pall för västanvindarna sedan mitten av 1800-talet. Med utsikt över hamninloppet kan du här njuta av en meny inspirerad av Smögen och de lokala råvaror som hör till. En av Smögens nöjesmetropoler. Missa inte de två tillhörande barerna Skepparn och Smuga.

Restaurangen i Ljungskile

Villa Sjötorp
Villa Sjötorp
Sjötorpsvägen 5, Ljungskile
Ett hus vid havet på Lyckorna i Ljungskile. Här serveras kvällens 3-rätters meny, baserad på råvaror från våra lokala leverantörer, till största del ekologiska och med en tydlig avspegling av årstiden.

Restauranger i Hunnebostrand

Perssons på kajen
Perssons på Kajen
Södra kajen, Hunnebostrand
Hos Perssons på Kajen njuter gästen av Bohusläns saltstänkta delikatesser, krispigt fräscht från hav och land i närheten. De samarbetar med de lokala fiskhandlarna på Smögen och Kustchark. På menyn ryms såväl klassiska sommarrätter som mer arbetade och innovativa rätter. Här kan alla smaker och plånböcker hitta sina favoriter.

Restauranger i Fiskebäckskil

Brygghuset Fiskebäckskil
Brygghuset Fiskebäckskil Skaftö
Fiskebäckskilsvägen 28, Fiskebäckskil
Brygghuset är en skärgårdskrog bland saltdoften, tångdoften havet och vågorna. Restaurangen ligger precis vid havet och har ett självklart fisk- och skaldjursfokus. De erbjuder även hummerfiske, provningar, evenemang och konferenser.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 25 maj 2023
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in