Guide
Den stora glassguiden

Här hittar du Stockholms godaste glass – 10 glassbarer att besöka

Vilka gör Stockholms bästa glass? Vi guidar till 10 populära glassbarer som har den godaste glassen i Stockholm. Det här är glassbarerna som har ringlande köer så fort solen tittar fram.
De senaste åren har pinnglassen i närmaste mataffär fått stor konkurrens av riktigt god gelato, vegansk glass, sorbet, ekologisk glass och yoghurtglass. Glass eller gelato – vad är skillnaden? Gelato betyder glass på italienska men skiljer sig från den klassiska gräddglassen. Gelato görs nästan aldrig med grädde utan innehåller endast mjölk, socker och smaksättare. Sedan är konsistensen på gelato lite mer kompakt eftersom man inte arbetar in lika mycket luft i den.

Scarfó

Ålstensgatan 12, Bromma. På Ålstensgatan i Bromma är det alltid kö till den italienska glassbaren Scarfó. Där väntar grannar, innerstadsbor och turister tålmodigt på en gelato utöver det vanliga. Nyckeln till kundernas hjärtan och de fina utmärkelserna som Scarfó tagit emot sedan de öppnade är en djup passion till gelato och genuina val av ingredienser. Scarfós gelato är helt utan konserveringsmedel och färgämnen.

Gelato Caput Mundi

Åsögatan 148, Södermalm. Vid Axel Landquist Park på Södermalm tillverkar Gelato Caput Mundi ”gelato naturale”. Råvarorna kommer direkt från småskaliga gårdar och producenter i Italien och Sverige. Vilka smaker som finns varierar dag för dag men kan vara till exempel: italiensk lyxvanilj med en ton av citron, hasselnöt från Piemonte, klassisk mörk choklad med rostade hasselnötter, pistasch från Bronte.
glassbar-mjukglass-stockholm-francis-francis
Glassbaren Francis & Francis serverar lyxig mjukglass i Vasastan.

Francis & Francis

Karlbergsvägen 44, Vasastan. Francis & Francis gör Stockholms kanske vackraste (och enligt många godaste) mjukglass. Vid varje besök finns spännande nya smaker på mjukglass som svart sesam, vanilj & muscovadosocker & alltid någon smarrig fruktsorbet. 

Snö

Odengatan 92, Kvarnholmen, Täby Centrum, och Hornstull. Snö har snabbt gjort sig känt som glasstället med hög kvalitet och spännande smaker. Förutom de traditionella smakerna dyker det upp nyskapande varianter som: vanilj med olivolja och havssalt, ängssyra med päron och ingefära eller sorbet på vit persika, basilika och citron.
La Gelateria SoFo håller öppet alla dagar mellan 12-18.

La Gelateria SoFo

Götgatan 90, Södermalm. La Gelateria SoFo är en italiensk gelateria med skandinaviska smakinfluenser, närmare bestämt från Norrland. Familjeägt och galet gott där all glass tillverkas från grunden i butiken.

Mjuk Mjuk

Hagagatan 37, Vasastan. Med naturliga ingredienser gör Mjuk Mjuk “soft gelato”. En slags mjukglass-gelato. Bakom glassmaskinen finns Jeremy DiPaolo från USA och det amerikanska ursprunget speglar sig i utbudet av glass, sundae, toppings och såser. Vilka smaker som finns för dagen varierar men kan vara: Fior di Latte, Mister Peanutbutter, Pumpkin spice, Dark chocolate sorbet och alltid minst ett veganskt alternativ.

Gelateria Italiana

Drottningholmsvägen 22, Kungsholmen. Gelateria Italiana startades år 1979 och vet exakt hur en riktig gelato ska smaka. Hit söker sig den som vill ha en äkta italiensk gelato tillsammans med en god espresso och få en känsla av att nästan vara i Italien. Här finns andra italienska klassiker som semifreddo, glasstårtor och bakelser. Allt skapat för hand med naturliga råvaror.  
Glassarna hos Aryam är lika vackra som goda.

Aryam

Sankt Paulsgatan 3, Södermalm. Aryam är ett prisbelönt glasscafé vid Slussen startat av konditorn Hosanna Amanuel. Här serveras gästerna hantverksgelato när den är som allra bäst och en pistagesmak som har ett rykte att vara Stockholms bästa.

Ett Bageri

Jungfrugatan 70, Östermalm. Hos Ett Bageri finns nybakat bröd, knäckebröd, bullar, kakor och tårtor – men också deras prisbelönta glass. Smakerna varierar och brukar skrivas ut på griffeltavlan utanför. Det kan vara till exempel: ljus choklad, pistage, brynt smör och salvia, saffran, blodapelsinsorbet.

Fryst

Kungsholms strand 167, Kungsholmen. Hos populära Fryst på Kungsholmen varierar smakerna efter säsong och humör men kan bestå av till exempel: blodapelsin, kokos, pistage, choklad, saltkaramell, saltlakrits, gräddmjölk jordgubb och semla.