Guide
Restaurangtips på Gotland

Gotlands bästa restauranger 2023 – från Visby till Fårö 

Ska du till Gotland i sommar? Missa inte öns alla härliga restauranger! Här listar vi våra restaurangtips på Gotland, från livlig feststämning i Visby till avlägsna gårdskrogar i ett lika vackert som kargt landskap.

Restaurangtips Gotland sommaren 2023

På Gotland finns massor av fantastiska restauranger. Många av dem ligger i Visby men från Burgsvik i söder till Fårö i norr finns pärlor utspridda i de allra vackraste av omgivningar. 

Visby med omnejd

Surfers Visby
Surfers Visby
Södra Kyrkogatan 1, Visby
Sichuan möter Gotland i Visbys hetaste restaurang de senaste åren. Under ledning av Mymlan Isenborg levererar Surfers både stämningen och de unika smakerna och det är inte svårt att förstå varför Surfers sedermera fick en systerkrog i Stockholm med samma framgångsrika koncept.
Supper Visby
Supper Visby
Strandgatan 9, Visby
Inspirerad av en lummig gränd i Rio är Supper Visbys mest sydamerikanska hörn under sommaren. Konceptet är välbekant från Stockholm såväl som Åre och bygger på en kärlek till den latinamerikanska måltiden med allt vad det innebär för både smaker och känsla. 
Villa Alma
Villa Alma
Strandvägen 8, Visby
Med bästa läge i Visby, mitt i Almedalen och ett bokstavligt stenkast från havet, ligger hotellet Villa Alma med restaurangen Alma’s. Här serveras en meny som hämtar sina influenser från Asien och som andas sommar rakt igenom. Wagyu-biff, confiterat anklår, Ibericogris och hamachi är den typ av lyxiga råvaror som du kan räkna med att stöta på. Kvällsrestaurangen är öppen på sommaren men frukostrestaurangen följer hotellets öppettider och finns tillgänglig året runt. 
GT-villan
GT-Villan
Krusmyntavägen 4, Visby
Precis vid havet är GT-villan en plats där du kan tillbringa hela dagen. Vin, hav, strand, musik, G&T och en fantastisk miljö!
The Social Bar & Bistro Visby
Kitchen & Table Visby
Strandgatan 6, Visby
Från Harlem till Visby går kändiskocken Marcus Samuelssons krogimperium. Kitchen & Table-konceptet går igen i många nordiska städer och bygger på amerikansk comfort food i en elegantare förpackning. Missa inte att se dig om i lokalen som har fungerat som krog i olika former ända sedan 1600-talet. Restaurangen har öppet året runt.
Hamnplan 5
Hamnplan 5
Hamnplan 5, Visby
Nere i hamnen ligger Hamnplan 5 – en mötesplats med restaurang, nattklubb och lokaler för evenemang. Från takterrassen har du en fin utsikt över hamnen. Restaurangen är av klassisk bistrostil med smakinfluenser från hela världen. 
Stelors restaurang
Stelors Restaurang
Stelor Västergarn 117, Visby
På sommaren är restaurangen på gårdshotellet Stelor öppen dagligen och då går det bland annat att boka "gårdsmiddagen" som är en fast meny. I trädgården finns en uteservering som är öppen för drop-in med chark, egengjord pasta på kulturspannmål, dagens macka och kvällens dessert.
Kasai Visby
Kasai Visby
Hästgatan 17, Visby
Kasai är en modern japansk dinner club. Här äter du gott i modern tappning. Restaurangen i Visby är i tre plan: Högst upp ligger den vädersäkrade takterrassen med en fantastisk vy över havet och Visbys takåsar. På mellanplan finns en restaurang som serverar varma rätter från robata-baren. Här arrangeras allt från stimmig middag till dinnerclubs. I källaren finns en eventlokal, för såval sushi- och barskolor som nattklubbsverksamhet.
Tofta Beach House
Tofta Beach House
Toftavägen 362, Visby
Mitt på Gotlands mest kända strand ligger Tofta Beach House. Strandrestaurangen serverar en internationell meny och är belägen på Gotlands västra kust i direkt anslutning till havet.
Lilla Bjers Gårdskrog
Dagtid är Lilla Bjers en anspråkslös lunchrestaurang, visserligen med råvaror i toppklass. Men på kvällen ändrar matsalen inne i växthuset skepnad och blir till en lyxig krog med fyrarättersmeny och ekologiska vin- och dryckespaket. Lilla Bjers är en KRAV-certifierad krog som odlar det mesta av sina råvaror på den egna gården.
Krönet By Visby
Krönet har återuppstått inför säsongen 2023 i ny regi. Beläget på en av Visbys vackraste platser serveras mat och dryck från hela Medelhavet med lite extra inspiration från spanska tapas.
G:a Masters
Visbybornas egen favorit. Den prisbelönta kvarterskrogen ligger mitt i Visby och blir snabbt fullsatt. Här kan man äta allt från husmanskost till avancerade menyer. G:a Masters har drivits av samma krögare i många år och öppnade nyligen även upp systerkrogen n:a Masters Grill i Lummelunda 15 kilometer norr om Visby. 
Bakfickan
Bakfickan har funnits på Stora Torget i Visby sedan 1990-talet och är stadens experter på fisk och skaldjur. Stekt strömming, fisksoppa och rökta räkor är några av specialitéerna – och det går också bra att köpa med sig delikatesser hem från kyldisken.
Kallis
Kallis
Strandvägen 2, Visby
Kallis, eller Kallbadhuset som det egentligen heter, är festmeckat nummer ett på Gotland, ja kanske i hela Sverige under en kort period varje år. Den stora partyveckan är vecka 29, även känd som Stockholmsveckan, och då fylls Kallis till bredden med besökare till evenemang och konserter.
Bonden & Bönorna
Bonden & Bönorna
Storgatan 80, Visby
Bonden och Bönorna är en trevlig restaurang, ett trädgårdscafé och en cocktailbar i Slite, cirka 30 minuter från Visby. Här serveras avsmakningsmeny eller à la carte med fokus på gotländska råvaror.
Strandhäxan Visby
I juni i år öppnade mackrestaurangen Strandhäxan (systerkrog till Sandhäxan i Stockholm) en filial i Visby med tillhörande tikibar och nattklubb. På Donners Plats hittas nu Fried chicken, Grilled cheese och somrigt häng.

Södra och östra Gotland

Hamra Krog
Hamra Krog
Hamra Skogs 127, Burgsvik
Hamra Krog är en stor favorit på södra Gotland. Här serverar de riktigt god rustik fransk mat med gotländsk touche. Menyn är liten med hög nivå på allt som serveras. Här finns även en delibutik, konstgalleri, boule, musikscen och en solig uteservering.
Guldkaggen by Allegrine
Guldkaggen By Allegrine
Burgsviks hamn 4, Burgsvik
Efter att ha stått tomt i några år väcktes 1600-talsklassikern Guldkaggen till liv sommaren 2021 av Stockholmskrogen Allegrine. Deras meny erbjuder många sommarfavoriter – allt från lätta sallader till helgrillad fisk, lamm och franska pizzor. På Guldkaggen finns även en glasskiosk med hemlagad glass och kaffe.
Grå Gåsen
Grå Gåsen
Hoburgsvägen 3, Burgsvik
Grå Gåsen är ett omtyckt boutiquehotell med restaurang på södra Gotland som de senaste åren haft samarbeten med välkända restauranger som drivit deras krog sommartid. Tidigare har Allegrine och Portal varit gästkrögare. I år är det Borasco som tar med både personal och medelhavskänsla från Södermalm till ön.
Brus
Brus
Claudelins väg 1, Ljugarn
I år blir restaurangen på Smakrike Krog & Logi till Brus. Det utlovas långa dagar i trädgården, luncher utan slut, eftermiddagsvin i skuggan och brusiga kvällar på verandan.
Surflogiet
I skuggan av 
de hundraåriga tallarna ligger Surflogiet. En avslappnad utekrog med spetsdukar på träbord, burgare, cocktails. Bo över en natt i glamping-tälten och njut maximalt av sommaren.

Östra, Nordöstra & Norra Gotland samt Fårö

Furillen
På den karga halvön Furillen ligger designhotellet Fabriken Furillen och dess tillhörande restaurang. Landskapet är nästan som hämtat från månen och vackert beläget alldeles vid havet. Vem som har drivit restaurangverksamheten har skiftat över åren och därmed också inriktning på maten, men platsen i sig är tillräcklig för att förtjäna ett besök. 
Krakas Krog
Krakas Krog har bara 22 sittplatser och fyra sittningar i veckan. Ändå är det en av de gotländska restaurangerna som det pratas allra mest om. Här har Ulrika Karlsson drivit sin restaurang sedan 2006. Största delen av det som läggs på tallriken är grönsaker och växter från trakten; kvanne, libbsticka harsyra och nässlor. Köttet som serveras är även det lokalt och inköpt från specifika gårdar i närområdet. Middagen är en avsmakningsmeny och vinlistan hämtas till stor del från Bourgogne. 
Bistro Albatross
Vid den vackra Alnäsviken på Fårö, 7 kilometer från Sudersand, ligger Bistro Albatross med en vacker utsikt över havet. Menyn är fransk och KRAV-märkt och du som gillar naturvin har kommit rätt. Ägarna är desamma som driver Kutens Bensin, Crêperie Tati, Elsies Café och Slowtrain. 
Bungenäs Matsal och Kalkladan
Bungenäs kalkbrott ligger längst i nordost på Gotland. Här är det bilförbud och lammen går fritt – du tar dig fram genom att låna en av ställets alla militärcyklar. I kalkbrottet finns två restauranger, Bungenäs Matsal och Kalkladan. Matsalen är platsen du ska söka dig till kvällstid. 
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 31 maj
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in