Guide
Ölands krogar

Bästa restaurangerna på Öland – sommarkrogar att besöka 2024

Letar du efter en riktigt bra restaurang på Öland? Då har du kommit rätt! Ölands matscen är så mycket mer än kroppkakor och mysiga fik och i den här guiden har vi samlat våra bästa restaurangtips. Upplev Sveriges minsta landskap med sina långa vita stränder och underbart goda mat och dryck.

Restauranger på Öland – här är våra bästa tips

Sandviks Hamnkrog
Hamngatan 5, Löttorp. Hos Sandviks Hamnkrog njuter gästerna av femrätters eller rätter ur à la carte-menyn och blickar ut över hamnen. Terrassen är en plats för långa ljusa sommarkvällar att njuta av god mat och den fantastiska kvällsolen.
Restaurang Trädgårdsgatan 26
Trädgårdsgatan 26
Trädgårdsgatan 26, Borgholm
Trädgårdsgatan 26, Borgholm. Krögaren Jonas Åhmans kvarterskrog Trädgårdsgatan 26 har utsetts till en av Nordens bästa restauranger. I den mysiga och intima lokalen serveras gästen komponerade rätter med råvaror som främst kommer från ön. Till det rekommenderas det prisvärda vinpaketet.
Norring's
Köpmangatan 19, Borgholm. Norring's öppnade under våren 2024 och innan dess drev samma gäng Norrings Crêperie. På den nya krogen serveras både lunch och middag med variation mellan allt från snacks till sallad och soppa, samt veckans macka.
Lammet & Grisen Öland
Lammet & Grisen
Hornvägen 35, Löttorp
Lammet & Grisen har bjudit på fest med helstekt lamm och gris sedan 1969. För många är en kväll här semesterns höjdpunkt. Njut av öländska smaker med festlig stämning långt in på sommarnatten.
Mormors Bistro
Mormors Bistro har ett unikt läge längs Stora Rörs hamn. I sommar blir det VENDEL på Bistron. Anders och Mikaela Vendel har arrenderat Bistron från 1 maj 2024 och ett år framåt. De kommer skapa en extraordinär matupplevelse med kombinationen god mat, dryck och service i en avslappnad miljö baserad på lokala och hållbart odlade råvaror.
Elise
Elise
Djupviksgatan 53, Djupvik
Elise i Djupvik, cirka två mil norr om Borgholm, är en gömd pärla. Hit kommer både lokalbefolkningen och semesterfirare för att uppleva den goda maten. På menyn finns små- och mellanrätter, ambitiösa med spännande smaker.
Hotell Borgholm
Trädgårdsgatan 15-19, Borgholm. Hotell Borgholm är en av Ölands mest kända gastronomiska platser. Tidigare drevs restaurangen av legenden Karin Fransson och hennes man Owe och de belönades med en stjärna i Guide Michelin. De nya ägarna gör inte gästerna besvikna utan tar både med arvet från deras matlagning och adderar moderna inslag med inspiration från den ölandska naturen. Välj mellan prisade avsmakningsmenyer i matsalen, en barmeny med lättare rätter i vardagsrummet eller Sommarbistron i Örtträdgården.
Eksgården Krog & Rum
Gårdby 149, Färjestaden. Eksgården ligger lantligt och idylliskt och hela gården andas stillhet och avkoppling. Hit kommer gästerna för frukost, en spontan lunch eller en mysig middag. På menyn finns rätter lagade på färska råvaror från närområdet.
Lundgrens Garage
Köpmangatan 18, Borgholm. Lundgrens Garage är en välkomnande restaurang där stämningen är på topp. Här tillagas köttet långsamt i låg temperatur för att få det så saftigt och smakrikt som möjligt. Njut av brisket, pulled pork, friterade lökringar och allt annat som bör serveras hos ett riktigt steakhouse.
StrandNära
StrandNära är ett pensionat för badgäster från 1926 som ligger cirka 1 mil söder om Ölandsbron. Sedan 2008 drivs det av ett par som med stor passion skapat ett naturskönt och miljöanpassat Bed & Breakfast med en tillhörande ekologisk restaurang. Här får gästerna en öländsk upplevelse med en meny skapad av 100% närodlade råvaror på en idyllisk plats vid havet.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 31 maj (ändrad 26 jun)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in