Guide
Småländska smaker

Bästa restaurangerna i Småland – krogtips för semestern

Vi har samlat våra bästa restaurangtips i de småländska skogarna, i städerna och vid sjöar. Småland har under de senaste åren lockat duktiga krögare med sin vackra natur och närhet till råvaror av högsta kvalitet. I den här guiden finns prisade restauranger i Växjö, Jönköping, Kalmar och Västervik med omnejd.

Restauranger i Småland – här är våra rekommendationer

PM & Vänner Matsal
PM & Vänner
Storgatan 22-24, Växjö
PM & Vänner är utan tvekan en av Smålands mest kända gastronomiska platser. Under samma tak finns en finkrog, bar och bistro, ett hotell, blomsterrum och bageri. Ett besök hos PM & Vänner passar alla tillfällen. För en måltid i världsklass ska ni boka bord hos PM & Vänner Matsal som har en stjärna i Guide Michelin sedan 2016.
Vox Restaurant
Vox Restaurant
Lantmätargränd 2, Jönköping
Hos Vox Restaurant väljer du som gäst själv vad du vill uppleva: En enklare vällagad varmrätt eller en avsmakningsmeny med tillhörande vinpaket. Här håller service, mat och dryck hög klass och ett besök här passar både en vardag och när det ska vara lite festligare.
Sjön
Sjön
Östra Storgatan 173, Jönköping
Sjön är en prisbelönt restaurang vid Vätterns kant. Med två Bocuse d’Or-medaljer och ett EM-guld på meritlistan hos kock-teamet är kvalitén på maten minst lika hög som ambitionen, utan att för den skull göra avkall på den avslappnade stämningen Sjön startades av stjärnkocken Tommy Myllymäki och drivs numera av lokala förmågor med meriterade köksmästaren Erik Beckman i spetsen.
Izakaya Moshi Växjö
Izakaya Moshi Växjö
Kungsgatan 6A, Växjö
Hyllade Izakaya Moshi har precis öppnat sin andra restaurang och finns nu på två platser i Småland: I Växjö och Jönköping. En izakaya är en japansk pub eller ”slink in” och precis så är det här. Man kan beställa bara lite grann, eller en hel meny. Eller ta något i baren. På menyn finns rätter som rispappersrullar, dumplings och experimentell sushi. 
Brasserie Goaroije
Brasserie Goaroije
Eriksgatan 6, Älmhult
Hos Brasserie Goaroije serveras generös, vällagad mat med en stor passion. Här är ambitionerna högt ställda: de vill sätta Älmhult på matkartan en gång för alla. På menyn finns rätter som är en tolkning av modern europeisk och småländsk husmanskost i kombination med väl utvalda drycker. I baren finns möjlighet att smita in för en öl, kaffe eller ett glas vin med lite tilltugg.
Hos Jonas
Hos Jonas
Södra Kyrkogatan 9, Eksjö
I hjärtat av Eksjö finns Hos Jonas, en mysig liten restaurang med lika många platser ute som inne. Maten följer olika koncept som anpassas efter säsong och tema. Hos Jonas vision är att skapa en ”hemma-hos-känsla”
Guldkant
Guldkant Västervik
Grönsakstorget 6, Västervik
Guldkant i Västervik blev snabbt en favorit efter öppningen 2012. Deras nyskapande drinkar och vällagade mat gör att man vill komma tillbaka hit. Besöker ni Guldkant en solig dag är ett bord på uteserveringen att rekommendera. Annars är restaurangen trevligt inredd med mycket växter och en mysig atmosfär.
Slipkajen
Slipkajen Kalmar
Utrustningskajen 15, Kalmar
Till Slipkajen kommer Kalmarbor, turister och genomresande för att njuta av den goda lunchen i en trevlig miljö. På kvällen finns en à la carte-meny med vällagade favoriter. Råvarorna kommer främst från lokala producenter och följer stundande säsong.
Park i parken
Park i Parken
Slottsvägen 6, Kalmar
Park i Parken är en perfekt plats att slå sig ner för en lunch, brunch, middag eller bara ett glas. Oavsett om besöket är spontant eller inplanerat, om ni sitter på uteserveringen eller inne, kommer ni att trivas. Här är det alltid lika trevligt och mysigt.
Restaurang Massimo
Massimo
Sandgärdsgatan 10, Växjö
Massimo är Växjöbornas favorititalienare. Här går allting i samma genuina italienska ton med högklassiga råvaror och viner. Restaurangen har vunnit pris för årets restaurang och de många återkommande gästerna är ett bevis på varför ett besök hit är ett måste.
Slottsholmen
Slottsholmen är Björn Ulvaeus hotell och restaurang med stor uteservering i Västervik. Här serveras mat som bygger på Björns uppväxt i Västervik med maträtter han inspirerats av från sina resor jorden runt, från repetitioner av musikaler i bland annat London och New York. De som kommer sjövägen kan få maten levererad direkt till båten i deras gästhamn.
NIKKI BAR
Nikki Bar
Södra Strandgatan 3, Jönköping
Nikki Bar i Jönköping är ett samarbete mellan några av stadens största krögarprofiler. Moderna och traditionella matlagningstekniker från hela världen används för att locka fram maximalt med smak ur dagens utvalda råvaror.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 16 maj 2021 (ändrad 29 jun 2023)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in