I Nordens Venedig finns såklart ett stort utbud av många fisk och skaldjursrestauranger men alla håller inte lika hög klass. Därför är det på sin plats att vi på BokaBord guidar till några av våra favoriter. Några av dem är renodlade fisk- och skaldjursrestauranger medan andra har en bredare meny, men gemensamt för dem alla är att de kan laga fisk och skaldjur som få andra.

Saknar du någon av dina favoriter på listan? Hör av dig till oss på info@myfreewebtemplate.com!

Stockholm Fisk

Vasagatan 1

Stockholm Fisk på Vasagatan är en av få renodlade fiskrestauranger i Stockholm (även om det faktiskt går att få både vegetariskt och kött för den som vill). Råvarorna såväl som kunnande håller högsta nivå, och restaurangen delar ägare med bland annat Melanders Fisk. Även skaldjursplatåerna är bland de bästa som går att få. Många internationella gäster tack vare sitt läge precis invid centralstationen.


Wedholms Fisk

Nybrokajen 17

Wedholms Fisk på Blasieholmen är vad som skulle kunna kallas för Stockholm Fisks exklusiva syskon. Som del i samma grupp har Wedholms samma fina tillgång till de bästa råvarorna, och har dessutom tagit matlagningen till nästa nivå. Ljust, avskalat och professionellt är känslan i restaurangen och den långa traditionen av att servera stans kanske bästa fiskrätter känns i varje detalj.


Ångbåtsbryggan

Strandvägen 18

Inget fel på huvudrätterna på Ångbåtsbryggan, men det är för läget och för Skaldjursbaren på pontonen utanför bryggan vi kommer hit. Ett av Strandvägens allra hetaste sommarhäng har numera dessutom möjlighet att glasa in pontonen när sensommarvärmen börjar avta.


Wasahof/Musslan

Dalagatan 46

Musslor, musslor och mera musslor. På menyn finns ett utbud som sträcker sig långt förbi de vanliga vitvinskokta musslorna. Moules frites, musslor med citrongräs, musslor med chèvre, och så vidare. Dessutom finns det en lång lista över ostron och skaldjur på denna klassiska restaurang i Vasastan, tydligt inspirerat av den franska bistrokulturen.


Fjäderholmarnas Krog

Stora Fjäderholmen

För en upplevelse som handlar om mer än bara mat finns Fjäderholmarnas krog – bara en kort båtresa från innerstan. I äkta skärgårdsmiljö serveras såväl en ambitiös skaldjursmeny som varmrätter med huvudsakligt fokus på fisk och skaldjur. Rödtunga, fiskgryta och veckans fångst är typiska rätter.


Strömterrassen

Strömgatan 14

Om det finns en vy över Stockholm som sticker ut är det den från Strömterrassen. I operahusets lokaler har Brasseriet sina två terrasser öppna när vädret tillåter, och utsikten över Stockholms ström och slottet gör sig alldeles utmärkt till Strömterrassens grillade hummer med aioli och citron.


Stim Grill

Narvavägen 32

Som ett steakhouse utan kött. På Narvavägen på Östermalm har Pelle Johansson och Folke Hellegren öppnat upp Stim – en fiskrestaurang som serverar havets delikatesser direkt från kolgrillen. Om du är sugen på ett spontanbesök behöver du inte oroa dig – om restaurangdelen är full kan du alltid sitta i baren, där finns både en enklare barmeny och hela den ordinarie menyn tillgänglig.


Den gamle och havet

Tulegatan 27

Precis som systerrestaurangen Döden i Grytan serveras förstklassig italiensk mat på Den gamle och havet, men här är köttet utbytt mot havets läckerheter. Smörstekt marulk, scampi med skalet kvar och andra rätter precis så som de har lagats i Italien så länge någon kan minnas.


Sturehof

Stureplan 2

Välkänd för sin skaldjursplatå kvalar Sturehof in på vår lista redan där. Men även restaurangens fiskrätter håller en mycket hög klass, där allt från piggvar till gäddqueneller ryms på menyn. Ta god tid på dig att välja, för här finns många fisk- och skaldjursrätter som sträcker sig utöver de vanligaste på stadens restauranger.


Låt väl smaka!

/BokaBord-redaktionen