Sverige har vuxit fram till ett av världens bästa länder för sushi på senare år. Flera restauranger i Stockholm erbjuder omakase-sushi i absolut världsklass och även i Göteborg börjar ett helt nytt segment av lyxig sushi ta form. Inte oss emot!

Här under listar vi redaktionens bästa sushiställen för dig som är ute efter en upplevelse bortom haket på hörnan.

Soyokaze

Östermalm, Stockholm

Bakom disken på Soyokaze på Frejgatan står Batjargal Ochirbat. Hans liv har varit en lång resa i jakt på att skapa den allra bästa sushin. Ett besök på Soyokaze är en uppvisning i precision, värme och smak – hela tiden under stadig ledning av kocken själv. Läs mer om Batjargals resa och tankar om sushi här.

Sushi Sho

Carl Ihizakis hål i väggen på Upplandsgatan i Stockholm blev den första sushirestaurangen i Sverige att belönas med en stjärna i Guide Michelin. Som gäst på Sushi Sho är det lätt att förstå varför. Upplevelsen är vänlig, smakerna och råvarorna de absolut bästa som går att få.

Imouto – RESTAURANGEN HAR STÄNGT PERMANENT

Stjärnkocken Sayan Isaksson är arkitekten bakom Imouto, den lilla omakase-baren som är belägen inuti Esperanto. Utöver sushiupplevelsen som är en av de absolut bästa i landet är närheten till Esperanto ett stort plus – den vackra lokalen, proffsiga servicen och fantastiska vinlistan som några exempel. Imouto betyder lillasyster på japanska och precis som äldre syskonet Esperanto ...

vRÅ

City, Göteborg

Restaurang vRÅ är precis vad det heter. En liten vrå av det stora hotellet Clarion Post på Drottningtorget i Göteborg. Nordiska råvaror möter japanska tekniker och sushin är en del av en hel meny fylld med rätter som inte bör missas.

Råbaren

City, Stockholm

En av de nyare sushistjärnorna på Stockholmshimlen är bokstavligt talat uppe bland molnen. Inuti restaurang Tak på Brunkebergstorg ligger Råbaren. Sushin är minst lika bra som utsikten och dessutom finns en kreativ meny av andra råa rätter. Väl utvalda hantverksöl, sake och viner gör upplevelsen till en fullträff.

Berns asiatiska

City, Stockholm

Berns asiatiska är en klassisk kinesisk restaurang men har på senare år vidgat vyerna och sushin har nu en naturlig plats på menyn. Sushin är vacker och lekfull, servicen kompetent och lokalerna det monumentalt motsatta till den normalt sett avskalade sushimiljön.

HOZE

José Cerdá, eller Hoze om man japanifierar namnet, driver en blott sex stolar stor sushirestaurang som samlar sushifantaster från hela landet. HOZE är en lika mästerlig som intim upplevelse och bör bokas långt i förväg.

Barbro

Södermalm, Stockholm

Till skillnad från andra restauranger på listan är Barbro mer en kvarterskrog – men en med ett stort hjärta och fantastisk sushi.