Guide
Fantastiska Dalarna

Dalarnas bästa restauranger – från stad till fjäll

Ska du semestra i Dalarna? Bland gräsbeklädda kullar, 1400-talshus och häpnadsväckande vackra landskap finns många restauranger som är värda en resa – bara man vet var man ska leta. Från älvar och kullar till höga berg och djupa sjöar har vi här samlat alla de bästa restaurangerna i fantastiska Dalarna.

Restauranger i Dalarna – krogtips för sommar och vinter

Frö
Frö
Fjällsåsvägen 2, Sälen
Hundfjällets lysande stjärna heter Frö och erbjuder en avsmakningsmeny från det vilda. Restaurangen ägs och drivs av Malin Flygar och Emma Ramírez som tar vara på det fjällvärlden ger, från lavar, örter och skott till hela renar och lamm som styckas i restaurangen. Ett stort antal lokala producenter, som alla presenteras på hemsidan står för detaljerna som tillsammans utgör en fulländad helhet – från dryckeslistan och inredningen till det lokalt rostade kaffet.
Lammet & Grisen Sälen
Lammet & Grisen
Fjällvägen 21, Sälen
Lammet och Grisen i Lindvallen är en av fjällvärldens mest välkända restauranger, och det är välförtjänt. Systerkrogen på Öland öppnade redan 1969, och 1991 öppnades restaurang nummer två i Sälen. I denna stora restaurang är det lätt att hitta något som lockar – inte minst för köttälskare. Specialitéerna är helstekt lammfilé, fläskfilé och oxfilé samt helgrillat lamm som trancheras av kockarna i restaurangen. Här ser du hela menyn.
Gammelgårdens Restaurang
Gammelgårdens Restaurang
Hjortronvägen Högfjället, Sälen
Du som väljer Gammelgården för namnet blir inte besviken. Gården är verkligen gammal. Redan 1660 byggdes restaurangens äldsta del. Matselen är nyare än så, men inte så värst mycket. Här pryds väggarna av uppstoppade djur och bruksföremål från trakten, och på menyn står lokala godsaker. Karljohanssvamp, rökt ren, rotselleri och lättrökt röding är sådant du lär stöta på. Gammelgården är öppen året om och du kan även övernatta på gården. 
Viktors Sälen
Viktors
Sälfjällstorget, Sälen
Där de allra flesta restaurangerna i Sveriges fjällvärld intar en klassiskt nordsvensk position, har Viktors gått en mer internationell värld. Stilen på huset påminner mer om nordamerikanska fjällen eller alperna, och interiören har typiska inslag av engelsk lantlighet med bruna fåtöljer och en bar i mörkt trä. En trappa upp hittar du salongen med pianobar och kasino. Från den stora balkongen blickar du upp mot skidbackarna med vårsolen i ögonen. 
Onkel Jean
Onkel Jean
Sälens Högfjällshotell, Sälen
På Sälens Högfjällshotell finns många bra restauranger. En av de som sticker ut lite extra och listas bland annat på White Guide är Onkel Jean, hotellets finkrog med stora ambitioner. Rätterna har ingen särskild koppling till fjällvärlden, utan bygger på goda smaker från hela världen. Även dryckerna är av internationellt snitt.
TB Grill Room
TB Grill Room
Sälens Högfjällshotell, Sälen
På TB Grill Room, även det på Höfjällshotellet, har köttälskaren kommit helt rätt. Precis som på Onkel Jean är stilen internationellt inspirerad, här bland annat i form av John Wayne och Sitting Bull som vakande fototapeter. Precis som brukligt på ett steakhouse får du välja köttbit och tillagningsgrad, och sedan komponera dina tillbehör. Den roliga twisten på TB Grill Room är att du även får välja tillagningsmetod. Stekt, grillat – eller varför inte flamberat vid bordet? 
Appetito Ristorante Italiano
Appetito Ristorante Italiano
Västsidan 51, Sälen
För dig som älskar alperna men hamnat i Dalarna. Bara några meter från backen ligger Appetito, en äkta italiensk skidrestaurang i de svenska fjällen. Här finns allt du kan önska från det italienska köket; pasta, pizza, risotto, charkuterier och ostar. Med italienskt vin till förstås. 
Banken Två rum & kök
Banken Två Rum & Kök
Stadshusgränd 2, Falun
I den gamla banklokalen i Falun ligger Banken Två Rum & Kök. Hit har faluborna kommit i över 25 år och träffats över en bit god mat. Menyn är ganska kort men tar igen det på kvalitet, och det är inte oväntat att Banken år efter år anses vara Faluns bästa restaurang. Mycket av det som står på menyn kommer från havet; hälleflundra, röding, och pilgrimsmusslor, men även du som vill äta kött har kommit till rätt plats.
Basta Falun
Basta Falun
Östra Hamngatan 16, Falun
Basta är en autentisk italiensk restaurang mitt i Falun. Napolitansk pizza, färskpasta med inspiration från Bologna, risotto och så förstås drycker och antipasti, allt är så nära Italien du kan komma i hjärtat av Dalarna. 
Åkerblads Hotell & Gestgiveri & Spa
Alldeles vid Siljan ligger Åkerblads Hotell, med anor ända från 1400-talet. I dag drivs hoteller av 19:e-22:a generationen Åkerblad, och i deras välkända och romantiska gästgiveri finns naturligtvis även en restaurang av högsta kvalité. Här kan du få såväl husmanskost som gourmetmat, och råvarorna är lokala. Regnbåge, löjrom, oxkind och hjort är sådant som du lär stöta på vid ditt besök. Du som vill slå på stort beställer in avsmakningsmenyn i sju serveringar som även kommer med ett exklusivt dryckespaket, och stannar sedan kvar för en spa-weekend på hotellet. 
Johanssons Restaurang
Till Tällbergsgården åker du mest troligt för hotellvistelse eller konferens, men även du som bara vill gå på restaurang har ett bra alternativ i Johanssons. Köket jobbar i första hand med sådant som finns lokalt, men kompletterar gärna med råvaror från kontinenten. Från restaurangen har du en vidsträckt utsikt över ett vackert dalalandskap. 
Dalecarlia
Dalecarlia
Tällgårdsgattu 21, Tällberg
Dalecarlia Hotel & SPA bjuder inte bara in till en magisk utsikt över Siljan. Hit kan du också åka för ett mål mat – från frukost till sena middagar och drinkar i baren framför livemusik. Stor vikt läggs också vid vinutbudet där alla flaskor kommer från små eller medelstora producenter som odlar och tillverkar viner på ett hållbart sätt. 
Dala-Floda Värdshus
Dala-Floda har kallats för Dalarnas lustgård, och visst är det ett smeknamn som stämmer väl in på den mysiga byn fylld av gamla trähus och vackra trädgårdar – inte minst Värdshusets egen som svämmar över av blommor. Maten som serveras är ekologisk och närodlad och till det dricks naturviner. 
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 31 jan
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in