Guide
Restaurangtips på Österlen

Bästa restaurangerna på Österlen – från budget till lyx

Letar du efter en bra restaurang på Österlen? Med sin närhet till råvarorna och havet har Österlen lockat stjärnkockar och matentusiaster i åratal.

Restaurangtips Österlen

Om semesterplanerna innehåller en trip till Österlen har vi samlat de allra bästa restaurangtipsen som du inte får missa. Flera av krogarna är små och vi rekommenderar att ni bokar bord direkt för att säkra en plats.
Talldungen Gårdshotell
Talldungen Gårdshotell
Bengtemöllevägen 7, Brösarp
Inbäddad bland böljande fält och kullar i det österlenska landskapet ligger Talldungens Gårdshotell. Här är maten enkel och rustik, inspirerad av södra Europa men med råvaror från granngårdarna.
Boka bord
Gårdens Vedugn
Gårdens vedugn
Storgatan 17, Simrishamn., Simrishamn
Gårdens vedugn är en riktig oas på en innergård vid den stora gågatan i Simrishamn. Här känns kontinenten och medelhavet väldigt nära. I restaurangen och i den lummiga trädgården serveras stenugnspizzor och andra italienska rätter av hög kvalitet. Bra att veta är att det endast går att boka 20% av deras bord online, resterande är drop-in platser.
Boka bord
Örum 119
Örum 119
Örumsvägen 119, Ystad
Örum 119 är ett litet gårdshotell på Österlen med kärlek för detaljer. Här gräddar de populära surdegspizzor, serverar närodlade sallader och gör magiskt god gelato i glassverkstaden Frusen Glädje. Mumsa i kaféet, i trädgården eller i orangeriet.
Boka bord
Karnelund Krog & Rum
Karnelund
Gislöv 112, Skåne Tranås
Gislövs bykrog Karnelund är en favorit bland turister och boende i trakten. På sommaren serveras två-trerätters menyer som både överraskar och känns bekanta på samma gång. Menyerna kan du själv blanda efter eget önskemål. Börja kvällen med en drink, eller avsluta med kaffe, i den lummiga innergården.
Karlaby Kro
Karlaby Kro
Karlaby Kro, Skåne Tranås
Bland åkrar och rapsfält ligger mysiga och vackra Karlaby Kro. Hit kommer du för vardagsluncher, eftermiddagste med scones, eller middag med trerättersmeny eller à la carte. Ta en promenad i de vackra omgivningarna och njut av den lugna atmosfären. De som har med sig hund är välkomna att sitta i baren.
Skillinge Hamnkrog
Skillinge Hamnkrog
Strandgatan 1, Skillinge
Skillinge Hamnkrog har drivits av flera olika krögare under åren. Sedan 2019 är det klassiskt med en modern touch på menyn. Här kan du njuta av Österlensparris, Toast Skagen, Moules frites och hängmörad svensk entrecôte, precis vid kajkanten. Maten i kombination med atmosfären blir till en svårslagen somrig upplevelse.
Boka bord

Villa Strandvägen, Ystad Saltsjöbad

Ska ni fira något och befinner er i Ystad är Villa Strandvägen restaurangen ni vill gå till. I en fantastisk miljö serveras en 5-rättersmeny baserad på de bästa råvarorna som säsongen har att erbjuda. Här finns ingen meny, maten lagas efter säsongens råvaror och serveras i den hemtrevliga restaurangen i New England-stil. För en oförglömlig upplevelse: passa på att bo över i ett av Villa Strandvägens vackra rum.

Jord & Bord Örnahusen

Hos Jord & Bord är råvarans enkelhet och omsorg i fokus. Mycket av det som finns på menyn odlas i deras egen köksträdgård. Menyn på Jord & Bord är en vegetarisk och inspirerande karta över alla grönsaker, kryddor, frukter och bär som trivs i deras trädgård. Här serveras frukost, lunch och middag i en superhärlig hemma-hos-känsla.

Östangård

Hos Östangård Bed & Breakfast har flera duktiga kockar stått bakom spisarna under åren. Isabella Morrone med sin restaurang "Bella på Österlen" och senast krögaren Henrik Norén med Restaurang Ager. 2022 är det Jacob Wismar, kock och kostrådgivare och pionjär inom svensk hälsosam matlagning som skapar italienska smaker med råvaror från Österlen.
pastafabriken-i-ingelstorp
Hos Pastafabriken serveras handgjord pasta på skånska spannmål.

Pastafabriken i Ingelstorp

Hos Pastafabriken är det lokalt och italienskt på menyn. Med råvaror som vuxit några kilometer bort skapar de italienska rätter och dagsfärsk pasta. Under lunchtid serveras dagens pasta och på kvällstid finns det en större meny med italienska rätter, både klassiska och nyskapande. För den som inte äter gluten finns det glutenfri pasta. Här finns även en deli med olika sorters pasta, råvaror från den egna odlingen samt ost och chark från Skåne, Köpenhamn och Italien.

Friden Gårdskrog

På en gammal äppelgård utanför Kivik ligger Friden Gårdskrog. Här serveras nygräddade vedungspizzor med fokus på bra råvaror. Degen är gjord på surdeg och allt som används i köket är ekologiskt och närproducerat så mycket det bara går. Åk hit och slappna av, här är det lugn och ro - Fridens Gårdskrog är mobilfri, njut av en måltid utan sociala medier och notiser.

Hörte Brygga

Hörte Brygga är en säsongskrog i en charmig omgivning precis vid hamnen. Här finns ett nära samarbete med ambitiösa bönder och odlare i trakten. Stämningen är avslappnad med musik från en vinylspelare och hundar är välkomna på uteserveringen. Hit kommer du alltid spontant, eftersom de inte tar några bordsreservationer.
restaurang-osterlen-sjofolket-simrishamn
Sjöfolkets luncher lockar hungriga gäster från hela Österlen.

Sjöfolket

Sjöfolket är Simrishamns fiskaffär, fiskrestaurang och fiskrökeri. Här finns pinfärsk fisk och skaldjur från Östersjön och andra hav. På vardagar finns en prisvärd lunchmeny med flera rätter att välja bland. Sjöfolket har även en mindre butik och lunchrestaurang i Skillinge. Där serveras sillburgare, silltallrik och smörgåstårta och de har ett stort utbud av färsk fisk att köpa med sig.

Traubgården

Traubgården drivs av Walter Traub och hans fru. De håller öppet några lördagar per år – håll utkik på deras hemsida för öppettider. Det går även att boka restaurangen under andra dagar för privata sällskap. Walter är en riktig kroglegend som arbetat på olika välrenommerade restaurangkök runt om i Europa och på flera av Sveriges stjärnkrogar.

Kåseberga Café & Bistro

Många gäster kommer till Kåseberga Café & Bistro efter att ha hört talas om deras välkända Fish and chips. På den stora uteserveringen blickar du ut över havet och äter just friterad torsk, varmrökt lax med potatissallad eller något annat ur à la carte-menyn. Kombinera ett besök i Kåseberga med en promenad till imponerande Ales stenar.

Brösarps Gästgifveri 

Brösarps Gästgifveri hämtar sina råvaror hos grannarna. I det böljande landskapet finns odlare och uppfödare i trakten med sparris, anka, tupp, lamm, fisk av hög kvalitet. Här serveras lunch och middag på vardagar, söndagsmiddagar och 2-4-rättersmenyer. Hit ska du åka om du vill äta en traditionell gåsamiddag i novembermörkret.