Guide
Restaurangtips Österlen

Bästa restaurangerna på Österlen – från budget till lyx

Letar du efter en bra restaurang på Österlen? Med sin närhet till råvarorna och havet har Österlen lockat stjärnkockar och matentusiaster i åratal.

Restaurangtips Österlen

Om semesterplanerna innehåller en trip till Österlen har vi samlat de allra bästa restaurangtipsen som du inte får missa. Flera av krogarna är små och vi rekommenderar att ni bokar bord direkt för att säkra en plats.
Talldungen Gårdshotell
Talldungen Gårdshotell
Bengtemöllevägen 7, Brösarp
Inbäddad bland böljande fält och kullar i det österlenska landskapet ligger Talldungens Gårdshotell. Här är maten enkel och rustik, inspirerad av södra Europa men med råvaror från granngårdarna.
Vyn Restaurant – Daniel Berlin
VYN Restaurant - Daniel Berlin
Höga vägen 72, Simrishamn
Daniel Berlin, som stängde sin tvåstjärniga krog i Skåne Tranås i september 2020, har öppnat nytt mellan Skillinge och Brantevik. VYN är en restaurang för cirka 30 gäster, hotell med 15 rum och en enklare mat- och vinbar. I maj 2024 belönades VYN med två stjärnor i Guide Michelin.
Bobergs på Hamngården
Bobergs På Hamngården
Östersjögatan 94, Brantevik
Ett stenkast från Södra hamnen i Brantevik med ett stort panoramafönster mot vattnet ligger Bobergs på Hamngården. Här serveras en varierad á la carte meny med mindre rätter där du som gäst väljer om du vill äta fyra eller fler rätter. Vill du njuta av en kulinarisk helkväll rekommenderar restaurangen att förboka avsmakningsmenyn ”Emils smakresa”.
Tumült
Tümult
Adlercreutzgatan 2, Ystad
Den skånske kocken Daniel Müllern är en av Sveriges mest prisbelönta kockar. Det är kärleken till råvarorna och sin stora närvaro i köket som är Daniels passion. 2019 lämnade han sin välkända Restaurang Villa Strandvägen efter 3 år och driver nu Tumült. Här serveras smårätter, mellanrätter och större rätter som kockarna själva vill äta.
Gårdens Vedugn
Gårdens vedugn
Storgatan 17, Simrishamn
Gårdens vedugn är en riktig oas på en innergård vid den stora gågatan i Simrishamn. Här känns kontinenten och medelhavet väldigt nära. I restaurangen och i den lummiga trädgården serveras stenugnspizzor och andra italienska rätter av hög kvalitet. Bra att veta är att det endast går att boka 20% av deras bord online, resterande är drop-in platser.
Örum 119
Örum 119
Örumsvägen 119, Ystad
Örum 119 är ett litet gårdshotell på Österlen med kärlek för detaljer. Här gräddar de populära surdegspizzor, serverar närodlade sallader och gör magiskt god gelato i glassverkstaden Frusen Glädje. Mumsa i kaféet, i trädgården eller i orangeriet.
Skillinge Hamnkrog
Skillinge Hamnkrog
Strandgatan 1, Skillinge
Skillinge Hamnkrog har drivits av flera olika krögare under åren. Sedan 2019 är det klassiskt med en modern touch på menyn. Här kan du njuta av Österlensparris, Toast Skagen, Moules frites och hängmörad svensk entrecôte, precis vid kajkanten. Maten i kombination med atmosfären blir till en svårslagen somrig upplevelse.
Le Petit Bistrot
Le Petit Bistrot
Stora Östergatan 32, Ystad
Le Petit Bistrot är en familjär bistro med trevlig uteservering på Ystads gågata. Här serveras klassiska och nyskapande rätter både från det franska och det svenska köket.
Maritim Hotell & Krog
Maritim Hotell & Krog
Hamngatan 31, Simrishamn
Krogen Maritim, på hotellet med samma namn, ligger vid hamnen i Simrishamn och erbjuder en rustik meny med moderna inslag. Krogen har funnits sedan tidigt 70-tal och här har många luncher, middagar, kalas och fester hållits genom åren. På uteserveringen gäller drop in.
Brösarps Gästgifveri
Brösarps Gästgifveri
Albovägen 21, Brösarp
Brösarps Gästgifveri hämtar sina råvaror hos grannarna. I det böljande landskapet finns odlare och uppfödare i trakten med sparris, anka, tupp, lamm, fisk av hög kvalitet. Här serveras lunch och middag, söndagsmiddagar och 2-4-rättersmenyer.
Upp eller Ner
Upp Eller Ner
Stortorget 11, Ystad
Upp Eller Ner är en avslappnad restaurang vid Stortorget i Ystad. En trappa upp är det inriktning på grillat. På entréplanet finns en pub med bar. Utanför finns en trevlig uteservering.
JH Matbar
JH Matbar är en modern skandinavisk restaurang i Ystad. Menyn består av säsongsanpassade rätter som tillagas från grunden och som tar vara på alla delar av råvaran. Här hittas allt från hemkärnat smör, egenkokade fonder och egengjord glass. Både matmenyn och dryckesmenyn uppdateras ofta.
Gustafs i Gladsax
Gustafs i Gladsax bjuder på kreativa napolitanska pizzor till både lunch och middag. Slå dig ner i orangeriet eller på uteserveringen. Här hålls även AW, quiz och after beach med livemusik. Dessutom kan du köpa med dig deras högkvalitativa fryspizzor.
Karnelund
Gislövs bykrog Karnelund är en favorit bland både turister och boende i trakten. På sommaren serveras två olika trerätters menyer som både överraskar och känns bekanta på samma gång. Menyerna kan du själv blanda efter eget önskemål. Börja kvällen med en drink, och avsluta med kaffe, på den lummiga innergården.
Pastafabriken i Ingelstorp
Hos Pastafabriken är det lokalt och italienskt på menyn. Med råvaror som vuxit några kilometer bort skapar de italienska rätter och dagsfärsk pasta. Under lunchtid serveras dagens pasta och på kvällstid finns det en större meny med italienska rätter. Här finns även en deli med olika sorters pasta, råvaror från den egna odlingen samt ost och chark från Skåne, Köpenhamn och Italien.
Friden Gårdskrog
På en gammal äppelgård utanför Kivik ligger Friden Gårdskrog. Här serveras nygräddade vedungspizzor med fokus på bra råvaror. Degen är gjord på surdeg och allt som används i köket är ekologiskt och närproducerat så mycket det bara går. Åk hit och slappna av, här är det lugn och ro - Fridens Gårdskrog är mobilfri, njut av en måltid utan sociala medier och notiser.
Villa Strandvägen
Villa Strandvägen i Ystad serverar små/mellan/större rätter baserade på de bästa råvarorna som säsongen har att erbjuda. Maten serveras i den hemtrevliga restaurangen i New England-stil. För en oförglömlig upplevelse: passa på att bo över i ett av Villa Strandvägens vackra rum.
Jord & Bord Örnahusen
Hos Jord & Bord är råvarans enkelhet och omsorg i fokus. Mycket av det som finns på menyn odlas i deras egen köksträdgård. Menyn på Jord & Bord är en vegetarisk och inspirerande karta över alla grönsaker, kryddor, frukter och bär som trivs i deras trädgård. Här serveras frukost, lunch och middag i en superhärlig hemma-hos-känsla.
Hörte Brygga
Hörte Brygga är en säsongskrog i en charmig omgivning precis vid hamnen. Här finns ett nära samarbete med ambitiösa bönder och odlare i trakten. Stämningen är avslappnad med musik från en vinylspelare och hundar är välkomna på uteserveringen. Hit kommer du alltid spontant, eftersom de inte tar några bordsreservationer.
Sjöfolket
Sjöfolket är Simrishamns fiskaffär, fiskrestaurang och fiskrökeri. Här finns pinfärsk fisk och skaldjur från Östersjön och andra hav. På vardagar finns en prisvärd lunchmeny med flera rätter att välja bland. Sjöfolket har även en mindre butik och lunchrestaurang i Skillinge. Där serveras sillburgare, silltallrik och smörgåstårta och de har ett stort utbud av färsk fisk att köpa med sig.
Redaktionen
Redaktionen
Publicerad 31 maj (ändrad 19 jun)
Få nyheter och restaurangtips från krogar i hela Sverige!
Vi skriver om de senaste trenderna, nyöppningarna och dolda pärlor inom den svenska gastronomin. Fyll i formuläret och se fram emot allt detta direkt i mejlboxen.
Skicka in