Filter
Letar du efter en bra restaurang på Österlen? Med sin närhet till råvarorna och havet har Österlen lockat stjärnkockar och matentusiaster i åratal.
Om semesterplanerna innehåller en trip till Österlen har vi samlat de allra bästa restaurangtipsen som du inte får missa. Flera av krogarna är små och vi rekommenderar att ni bokar bord direkt för att säkra en plats.
Daniel Berlin har för andra gången intagit Österlen med succé. Mellan Skillinge och Brantevik ligger hans restaurang VYN som både har en fine dining-del, belönad med två stjärnor i Guide Michelin, och en enklare mat- och vinbar. Var noga med att boka ditt besök innan – här är det högt tryck, framförallt under sommarmånaderna.
Höga vägen 72
Simrishamn
Inbäddad bland böljande fält och kullar i det österlenska landskapet ligger Talldungens Gårdshotell. Här är maten enkel och rustik, inspirerad av södra Europa men med råvaror från granngårdarna.
Bengtemöllevägen 7
Brösarp
Den skånske kocken Daniel Müllern är en av Sveriges mest prisbelönta kockar som nu driver Tumült i Ystad. Här serveras genomtänkta och vällagade smårätter, mellanrätter och större rätter att dela på eller beställa in var för sig. Atmosfären är varm och ljudnivån härligt stimmig.
Adlercreutzgatan 2
Ystad
Ett stenkast från Södra hamnen i Brantevik med ett stort panoramafönster mot vattnet ligger Bobergs på Hamngården. Här går det att välja mellan avsmakningsmeny eller en mindre meny på fyra rätter. Bobergs är ett hotell och serverar även en omtyckt frukost som går att boka även om man inte stannat över natten.
Östersjögatan 94
Brantevik
Gårdens Vedugn är en riktig oas på en innergård vid den stora gågatan i Simrishamn. Här känns kontinenten och medelhavet väldigt nära. I restaurangen och i den lummiga trädgården serveras stenugnspizzor och andra rätter ur italienska köket med österlenska råvaror .
Storgatan 17
Simrishamn
Skillinge Hamnkrog har drivits av flera olika krögare under åren. Sedan 2019 är det klassiskt med en modern touch på menyn. Här kan du njuta av Österlensparris, Toast Skagen, Moules frites och hängmörad svensk entrecôte, precis vid kajkanten. Maten i kombination med atmosfären blir till en svårslagen somrig upplevelse.
Strandgatan 1
Skillinge
Brösarps Gästgifveri hämtar sina råvaror hos grannarna. I det böljande landskapet finns odlare och uppfödare i trakten med sparris, anka, tupp, lamm, fisk av hög kvalitet. Här serveras lunch och middag, söndagsmiddagar och 2-4-rättersmenyer.
Albovägen 21
Brösarp
Bistron Köpmangatan 6 i Borrby serverar rätter med inspiration från Frankrike, Medelhavet och Sverige. Här finns även bakfickan Picklebar med både aw och söndagsbio.
Restaurang Kalcium har skapat sin egen definition av "lantlig finkrog". Namnet syftar till grundämnet (Ca) som till stor del finns i mejeriprodukter och är en naturlig del av menyn. Menyn här består av nordiska råvaror i säsong och med just mejeriprodukter som signatur. Välj mellan fyrarätters i matsalen eller avsmakningsmeny vid Chef's Table.
JH Matbar är en modern skandinavisk restaurang i Ystad. Menyn består av säsongsanpassade rätter som tillagas från grunden och som tar vara på alla delar av råvaran. Här hittas allt från hemkärnat smör, egenkokade fonder och egengjord glass. Både matmenyn och dryckesmenyn uppdateras ofta.
Gustafs i Gladsax bjuder på kreativa napolitanska pizzor till både lunch och middag. Slå dig ner i orangeriet eller på uteserveringen. Här hålls även AW, quiz och after beach med livemusik. Dessutom kan du köpa med dig deras högkvalitativa fryspizzor.
Gislövs bykrog Karnelund är en favorit bland både turister och boende i trakten. På sommaren serveras två olika trerätters menyer som både överraskar och känns bekanta på samma gång. Menyerna kan du själv blanda efter eget önskemål. Börja kvällen med en drink, och avsluta med kaffe, på den lummiga innergården.
Hos Pastafabriken är det lokalt och italienskt på menyn. Med råvaror som vuxit några kilometer bort skapar de italienska rätter och dagsfärsk pasta. Under lunchtid serveras dagens pasta och på kvällstid finns det en större meny med italienska rätter. Här finns även en deli med olika sorters pasta, råvaror från den egna odlingen samt ost och chark från Skåne, Köpenhamn och Italien.
På en gammal äppelgård utanför Kivik ligger Friden Gårdskrog. Här serveras nygräddade vedungspizzor med fokus på bra råvaror. Degen är gjord på surdeg och allt som används i köket är ekologiskt och närproducerat så mycket det bara går. Åk hit och slappna av, här är det lugn och ro - Fridens Gårdskrog är mobilfri, njut av en måltid utan sociala medier och notiser.
Villa Strandvägen i Ystad serverar små/mellan/större rätter baserade på de bästa råvarorna som säsongen har att erbjuda. Maten serveras i den hemtrevliga restaurangen i New England-stil. För en oförglömlig upplevelse: passa på att bo över i ett av Villa Strandvägens vackra rum.
Hos Jord & Bord är råvarans enkelhet och omsorg i fokus. Mycket av det som finns på menyn odlas i deras egen köksträdgård. Menyn på Jord & Bord är en vegetarisk och inspirerande karta över alla grönsaker, kryddor, frukter och bär som trivs i deras trädgård. Här serveras frukost, lunch och middag i en superhärlig hemma-hos-känsla.
Hörte Brygga är en säsongskrog i en charmig omgivning precis vid hamnen. Här finns ett nära samarbete med ambitiösa bönder och odlare i trakten. Stämningen är avslappnad med musik från en vinylspelare och hundar är välkomna på uteserveringen. Hit kommer du alltid spontant, eftersom de inte tar några bordsreservationer.
Sjöfolket är Simrishamns fiskaffär, fiskrestaurang och fiskrökeri. Här finns pinfärsk fisk och skaldjur från Östersjön och andra hav. På vardagar finns en prisvärd lunchmeny med flera rätter att välja bland. Sjöfolket har även en mindre butik och lunchrestaurang i Skillinge. Där serveras sillburgare, silltallrik och smörgåstårta och de har ett stort utbud av färsk fisk att köpa med sig.
Färgglad strandrestaurang med härligt häng vid Löderups strandbad. Här serveras comfort food och drinkar både inne i den utsmyckade baren och matsalen och ute på den mysiga terrassen. Här är det ofta livemusik, quiz och temakvällar.
Härden Matstudio är en exklusiv "hemma hos"-restaurang i den lilla byn Hannas. Restaurangen drivs av värdparet Torkel och Linda, och upplevelsen inleds med en välkomstskål. Därefter serveras en fast meny till hela sällskapet. Sommartid, när vädret tillåter, flyttar restaurangen ut till en grönskande oas på baksidan av huset.
Läs mer: 10 riktigt bra restauranger i Malmö du inte får missa