Ju kallare hav desto bättre kvalité på fisk och skaldjur. Det är en gammal sanning, som de flesta marina matkännare skriver under på. Det innebär att det är nu på hösten som är den bästa tiden att satsa på ett besök på en riktigt bra fisk- eller skaldjursrestaurang.

Eftersom Göteborg med sin närhet till havet utgör hjärtat i Sveriges fiskvärld har vi plockat fram våra bästa fiskrestauranger i staden. Håll till godo!

vRÅ

City, Göteborg

Det är inte svårt att gissa sig fram till hur fisken serveras på vRÅ. Här möter nordiska råvaror japansk tradition. Inne i Clarion Hotel Post ligger denna restaurang som bland annat erbjuder lyxig sushi och bara serverar fisk från Nordostatlanten och svenska insjöar.

Swedish Taste

City, Göteborg

Swedish Taste
En restaurang som fokuserar på svenska smaker. Swedish Taste är inte en utpräglad fiskrestaurang, men vet hur man tillagar en piggvar. Ljusa, moderna lokaler och utsikt över Göteborgsoperan gör inte saken sämre. Bakom restaurangen står stjärnkrögaren och Årets Kock-vinnaren Magnus Llindström, som driver restaurangen tillsammans med Marie Eriksson...

HOZE

Toner av yuzu, nyklippt gräs och rostat misopulver är bara några av alla smaker som José Cerdá serverar på HOZEs sushirestaurang. Rätterna tillagas framför dig och serveras vartefter de blir klara. Bara ett stenkast från Stigbergstorget ligger denna japanska pärla som inte lämnar något åt slumpen.

Restaurang Gabriel

Utmed Rosenlundskanalen ligger klassiska Feskekörka, och på en balkong serverar Restaurang Gabriel det bästa havet har att erbjuda. Hel eller halv hummer, fisksoppa eller silltallrik är några av klassikerna. Men lika bra går det att beställa in ostron – och så ett glas champagne förstås.

Sjömagasinet

Göteborg

Det faluröda lagerhuset tillhörde en gång Ostindiska Companiet, men är nu topprenoverat och vackert beläget vid Göteborgs inlopp. Här blandas rustik lyx med gammal charm, och maffiga smaker med milda havsdelikatesser. På Sjömagasinet kan du beställa såväl silkestunna skivor av rostad marulk, som en smörig torskrygg i hummer- och krondillsbuljong, och krispiga vita viner lika väl s...