Guide till Sveriges Michelin-krogar

Sverige har en fantastisk restaurangscen och vi har 26 restauranger som har minst en stjärna i den mytomspunna Michelinguiden. Dessa restauranger är av naturliga orsaker väldigt populära och det kan vara svårt att hitta lediga bord med genom BokaBords smarta söka lediga bord-funktion kan du hitta lediga tider på många av dem av dem för att boka en smakupplevelse i världsklass! Nedan hittar du information om varje restaurang och bokningsmöjligheter.

Stockholm

Tre stjärnor

Frantzén

Adress: Klara Norra Kyrkogata 26, City/Norrmalm

Det säger något om ambitionsnivån om man stänger en av Sveriges mest hyllade restauranger med två stjärnor i Guide Michelin för att utveckla och bygga nytt. På ny plats och med nytt koncept så har stjärnkrögaren Björn Frantzén både infriat de skyhöga förväntningarna och lyckats med det som ingen annan svensk restaurang tidigare gjort, att erhålla tre stjärnor i Guide Michelin. Och detta på rekordkort tid.

Väl på plats är det en helhetsupplevelse för alla sinnen från första sekunden. Mottagandet, maten, servicen, inramningen, you name it. Frantzén tar fine dining till en ny nivå på ett kul och lustfyllt sätt och inte så stelt och traditionellt som det lätt kan bli när man är på den här nivån. Restaurangen har plats för 23 gäster och serverar samma meny till både lunch och middag.


Två stjärnor


Oaxen Krog

Boka bord

Adress: Beckholmsbron 26, Djurgården

Gastronomisk sensation i världsklass belägen intill vattnet på kungliga Djurgården och den enda restaurangen i Stockholm med två stjärnor. Krögare Magnus Ek och Agneta Green som står bakom Oaxen har drivit den i många olika former men har verkligen hittat rätt i dess nuvarande utförande. De ställer extremt höga krav på råvarorna och att mat och dryck framställs på ett ekologiskt och hållbart sätt. Menyn består av en avsmakningsmeny på antingen sex eller tio rätter och varierar beroende på säsong. Intill Oaxen Krog finns också syskonet Oaxen Slip med en bredare meny och en folkligare atmosfär.


 

En stjärna


Imouto

Imouto

Adress: Kungstensgatan 2, Östermalm

RESTAURANGEN HAR STÄNGT PERMANENT

En intim sushi-“restaurang i restaurangen” i Esperantos lokaler på Östermalm. Här finns det plats för endast nio personer och maten serveras i en skandinavisk tappning i ett omakase-format, det vill säga att gästen låter kocken komponera måltiden helt på eget bevåg.


Gastrologik

Gastrologik

Boka bord

Adress: Artillerigatan 14, Östermalm

Närodlat och ekologiskt med en meny som anpassas i allra möjligaste mån efter vegetarianer och allergiker. På Gastrologik skiftar menyn ständigt beroende säsong och kvalitet på råvarorna. Här finns 30 platser och om det är svårt att få bord rekommenderas också lillasyster Speceriet som ligger vägg i vägg.Sushi Sho

Adress: Upplandsgatan 45, Vasastan

Litet till formatet men stor i smakupplevelsen. Detta hål i väggen serverar sushin “edomae”, vilket innebär att det sker enligt samma tradition som i Tokyo men med skandinaviska och europeiska råvaror. Serveringen består av 15 rätter och totalt finns 16 sittplatser.


Operakällaren

Adress: Operahuset, Karl den XII:s torg, City/Norrmalm

En institution på den svenska restauranghimlen. Här serveras haute cuisine av yppersta klass signerad Stefano Catenacci och hans kockar. Påstås ha Sveriges vackraste matsal med fantastiska kristallkronor och härliga väggmålningar. Menyn är flexibel och kan anpassas beroende på hur hungrig man är.


Esperanto

Adress: Kungstensgatan 2, Östermalm

RESTAURANGEN HAR STÄNGT PERMANENT
Nordisk asian-fusion inhyst i före detta Jarlateatern. Här möts gästerna av en sagolik mix av fantastisk mat, unika lokaler, ypperlig service och kreativitet. Inuti Esperanto återfinns också tidigare nämnda Imouto som också har en stjärna i Guide Michelin.Volt

Volt

Boka bord

Adress: Kommendörsgatan 16, Östermalm

Närodlat, naturligt och småskaligt. På Volt tillagar man maten och serverar vinerna med den största respekten för naturen i ett väldigt nära samarbete med producenterna. Menyn består av 4 eller 6 rätter med inspiration från det svenska köket och ett unikt vin för varje rätt. Allt serverat med fantasi och energi.


Mathias Dahlgren Matbaren

Boka bord

Adress: Södra Blasieholmshamnen 6, City/Norrmlam

Dahlgrens stolthet på Grand Hotel. På något magiskt sätt lyckas de leverera en modern och fräsch känsla i ett klassiskt och lite mer konservativt format. Här serveras nordiska smaker á la carte med förstklassig service.


Ekstedt

Boka bord

Adress: Humlegårdsgatan 17, Östermalm

Tillbaka till rötterna genom uråldrig teknik och ett tillvägagångsätt från svunna tider. Maten tillagas över öppen eld i eldgrop, vedugn och vedspis. Ekstedt inhyser en rustik miljö och ger gästen en härlig mix av eld, rök och aska. Menyn varierar över säsongen med Norden i fokus.


Agrikultur

Agrikultur

Adress: Roslagsgatan 43, Vasastan

När Agrikultur tog över lokalen på Roslagsgatan kom den med en gammal stenugn på köpet. Den ugnen har blivit centrum för nästan all mat som lagas på restaurangen. Joel Åhlin och Filip Fastén kallar sin vackra, innovativa och till allra största delen växtbaserade måltid kort och gott för ”middag” – ett talande exempel på att avsmakningsmenyn handlar mer om omsorg än om yta. Ett tips för den nyfikne är att boka plats i baren, eller ”luckan”, för att se rätterna bli till från första parkett.


Aloë

Adress: Svartlösavägen 52, Älvsjö

Teamet bakom Aloë har erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren, Operakällaren och Esperanto och har dessutom mottagit flera internationella priser för sin matlagning. I Aloë har de tagit sin kreativitet och fantasi utanför Stockholms innerstad och skapat en fantastisk restaurang. Denna kreativitet återspeglas även i menyn då köket har en bredd och djup i både råvaror och tillagning baserat på de absolut bästa råvarorna som finns att tillgå för stunden. Resultatet? Fick sin första stjärna i Guide Michelin 2018.


Göteborg

En stjärna


Thörnströms Kök

Boka bord

Adress: Teknologgatan 3

Finkrog med högt i tak och en avslappnad atmosfär. Menyn är inriktad på modern skandinavisk och regional matlagning baserad på deras egna råvaror. Har plats för cirka 60 gäster men det finns också ett chambre séparée med plats upp till sex stycken personer.


Bhoga

Adress: Norra Hamngatan 10

Fantastisk service, god mat och okomplicerat i all sin enkelhet – ibland är framgångsreceptet inte svårare än så. Bhoga har en flexibel avsmakningsmeny från 3 till 9 rätter och det nordiska köket står i fokus med inslag från västkusten.


Adress: 28+

Götabergsgatan 28

Fine dining av det mer traditionella slaget med vita dukar och tända ljus och en svensk-fransk inriktning på köket. Stor och imponerande vinkällare vilket borgar för utsökta smakkombinationer som gifter sig med avsmakningsmenyn eller á la carten.Koka

Adress: Viktoriagatan 12

Utsedd till Årets Krog på Restauranggalan 2014 och erbjuder modern gastronomi med en västsvensk touch. Här erbjuds en mycket flexibel meny där gästerna själva har inflytande över huvudråvara och kan välja mellan 3-7 rätter.


SK Mat & Människor

Adress: Johannebergsgatan 24

Har som ambition att besöket ska kännas glatt, okomplicerat och personligt i en avslappnad miljö. Maten har en svensk prägel med fokus på lokala råvaror. Ett ovanligt öppet kök utan väggar vilket leder till en möjlighet att interagera med kockarna utöver det vanliga.


Upper House

Upper House Dining

Upper House Lounge

Adress: Gothia Towers, Mässans gata 24

Utsikt och matupplevelse på svindlande höjder. På 25:e våningen i Gothia Towers hittar du Upper House som har som ambition att bli Göteborgs första restaurang med två stjärnor i Guide Michelin. Här serveras det allra bästa som västkusten har att erbjuda genom två olika avsmakningsmenyer, en mindre och en större. Stämningen är lågmäld och trivsam och inte så “finkrogig” som man lätt kan tro.

Upper House erbjuder också en enklare a la carte-meny i sin lounge.


Malmö

Två stjärnor 


Vollmers

Boka bord

Adress: Tegelgårdsgatan 5

Malmös enda tvåstjärniga krog och en av fem med minst två stjärnor i Sverige. Har som ambition att presentera och servera det bästa Skåne har att erbjuda utifrån säsong, råvaror och natur.


En stjärna


SAV

Adress: Vindåkravägen 3, Tygelsjö

Sven & Alex på Vindåkra gård strax söder om Malmö ser sig själva som en nynordisk restaurang med fokus på sjö, strand och skog. Med kreativitet, fantasi och kärlek serverar de sina gäster en prisvärd och vindlande smakresa genom naturens vidunderliga vidder. 


Sture

Adress: Adelgatan 13

Pärla som drivs av den franske kocken Karim Khouani och hans team. Överraskande, dynamisk och kärleksfullt i kombination med ekologiska råvaror som serveras utifrån en väl sammansatt avsmakningsmeny.


Bloom in the park

Adress: Pildammsvägen 17

Har utvecklat sitt eget koncept “no menu” vilket innebär att menyn varierar beroende på tillgänglighet, dag och humör och det  finns “blinda” inslag som leder till att man inte är helt medveten om vad man äter, något som man kan få vetskap om först efteråt. Serverar både lunch och middag där middagsmenyn består av en, tre eller fem rätter. På söndagar kan man också bli serverad Afternoon Tea mellan kl 12-16.  


Övriga Sverige

Två stjärnor 


Fäviken Magasinet

Boka bord

Adress: Fäviken 216, Järpen/Åre

Fäviken är en av världens bästa restauranger belönad med två stjärnor i Guide Michelin. Belägen på Åreskutans baksida i ett vykortsliknande vinterlandskap hittar du denna restaurang av internationell mästarklass. Kriterierna som juryn utgår ifrån när de gör sin bedömning är kvaliteten på råvarorna, “hantverket”, personligheten – hur restaurangen hittar sitt eget uttryck, värde för pengarna och kvalitet över tid. Fäviken Magasinet kompromissar inte på någon av dem.

I Matsalen i Magasinet finns 16 platser fördelat på 5 bord och sällskap på 2-6 personer kan boka bord där. Slagbordet har plats för 8 personer och här sitter man tillsammans med andra eller så finns också möjligheten att boka hela bordet. Krögare Magnus Nilsson (känd från bland annat Netflix-serien Chef’s Table) och hans team levererar en kulinarisk smakupplevelse med jämtländskt fokus som är större än bara middagen. Du kan som gäst också övernatta på Fäviken, men se till att boka både rum och bord i tid, av naturliga skäl så blir det snabbt fullbokat.


Daniel Berlin

Daniel Berlin

Boka bord

Adress: Diligensvägen 21, Tomelilla, Tranås

Daniel Berlin har ända sedan starten utvecklats och hyllats både i Sverige och internationellt.  2016 utsågs Daniel Berlin till Kockarnas Kock (svenska Gastronomipriset) och 2018 fick han sin andra stjärna i Guide Michelin, en utmärkelse som blott fem restauranger i hela Sverige har för tillfället.

Ett besök hos Daniel Berlin är en intim och hjärtlig upplevelse på en av Sveriges vackraste platser, Österlen. Här förvandlas de enklaste råvaror till smakfulla mästerverk och naturen och landskapet är jordnära och lite rått men varmt och välkomnande på samma gång. Lika inbjudande och välkommen som man känner sig då man ofta blir mottagen av Daniel i sällskap av hans mamma och pappa när man anländer.


En stjärna


Hotell Borgholm

Adress: Trädgårdsgatan 15-19, Borgholm, Öland

Traditionsenlig gastronomi signerat Karin och Owe Fransson som har sin stjärna sedan 2016. Öppet under de varmare månaderna av året och den somriga menyn smaksätts ofta med kryddor från den egna trädgården.  


PM & Vänner

Boka bord

Adress: Storgatan 22-24, Växjö

Har länge ansetts vara en av Sveriges bästa restauranger och har förutom sin stjärna i Guide Michelin även utsetts till Årets Resmål 2017 av Dagens Industri för att de gått i bräschen för den gastronomiska utvecklingen utanför storstäderna. Skog, äng och sjö med lokalt fokus ligger till grunden för PM & Vänners matlagning och i kombination med designhotellet blir den småländska pionjären ett näst intill perfekt resmål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *