Guide till Sveriges bästa sushi

Sverige har vuxit fram till ett av världens bästa länder för sushi på senare år. Flera restauranger i Stockholm erbjuder omakase-sushi i absolut världsklass och även i Göteborg börjar ett helt nytt segment av lyxig sushi ta form. Inte oss emot!

Här under listar vi redaktionens bästa sushiställen för dig som är ute efter en upplevelse bortom haket på hörnan.


 

Skärmavbild 2017-11-30 kl. 11.56.12

Soyokaze
Bakom disken på Soyokaze på Frejgatan står Batjargal Ochirbat. Hans liv har varit en lång resa i jakt på att skapa den allra bästa sushin. Ett besök på Soyokaze är en uppvisning i precision, värme och smak – hela tiden under stadig ledning av kocken själv. Läs mer om Batjargals resa och tankar om sushi här.

Boka bord


Skärmavbild 2017-11-30 kl. 11.58.11

Sushi Sho
Carl Ihizakis hål i väggen på Upplandsgatan i Stockholm blev den första sushirestaurangen i Sverige att belönas med en stjärna i Guide Michelin. Som gäst på Sushi Sho är det lätt att förstå varför. Upplevelsen är vänlig, smakerna och råvarorna de absolut bästa som går att få.

Boka bord


Skärmavbild 2018-01-29 kl. 11.27.58

Imouto – RESTAURANGEN HAR STÄNGT PERMANENT
Stjärnkocken Sayan Isaksson är arkitekten bakom Imouto, den lilla omakase-baren som är belägen inuti Esperanto. Utöver sushiupplevelsen som är en av de absolut bästa i landet är närheten till Esperanto ett stort plus – den vackra lokalen, proffsiga servicen och fantastiska vinlistan som några exempel. Imouto betyder lillasyster på japanska och precis som äldre syskonet Esperanto har restaurangen en stjärna i Guide Michelin.


Skärmavbild 2017-11-30 kl. 12.03.38

vRÅ
Restaurang vRÅ är precis vad det heter. En liten vrå av det stora hotellet Clarion Post på Drottningtorget i Göteborg. Nordiska råvaror möter japanska tekniker och sushin är en del av en hel meny fylld med rätter som inte bör missas.

Boka bord


Skärmavbild 2017-11-30 kl. 12.06.26

Råbaren
En av de nyare sushistjärnorna på Stockholmshimlen är bokstavligt talat uppe bland molnen. Inuti restaurang Tak på Brunkebergstorg ligger Råbaren. Sushin är minst lika bra som utsikten och dessutom finns en kreativ meny av andra råa rätter. Väl utvalda hantverksöl, sake och viner gör upplevelsen till en fullträff.

Boka bord


Skärmavbild 2017-11-30 kl. 12.08.42

Berns asiatiska
Berns asiatiska är en klassisk kinesisk restaurang men har på senare år vidgat vyerna och sushin har nu en naturlig plats på menyn. Sushin är vacker och lekfull, servicen kompetent och lokalerna det monumentalt motsatta till den normalt sett avskalade sushimiljön.

Boka bord


Skärmavbild 2017-11-30 kl. 12.09.35

HOZE
José Cerdá, eller Hoze om man japanifierar namnet, driver en blott sex stolar stor sushirestaurang som samlar sushifantaster från hela landet. HOZE är en lika mästerlig som intim upplevelse och bör bokas långt i förväg.


Skärmavbild 2017-11-30 kl. 12.11.07

Barbro
Till skillnad från andra restauranger på listan är Barbro mer en kvarterskrog – men en med ett stort hjärta och fantastisk sushi.

Boka bord


/BokaBord-redaktionen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *