Stockholms bästa köttrestauranger

Samtidigt som vegetariska vindar blåser över landet ökar också den kollektiva uppfattningen att ska man äta kött – ja då kan man lika gärna göra det ordentligt. I Stockholm finns många goda alternativ för köttätare, både när det gäller smak och omsorg för djur och miljö.

Här är våra favoritköttrestauranger i Stockholm!

AG

Kronobergsgatan 37

Behöver väl knappast en närmare presentation vid det här laget. Jureskogs och Ljungquists köttrestaurang har under många år varit en av de absolut bästa och mest populära restaurangerna i Stockholm, och vill du inte ha en bit av de hängmörade köttstycken som hänger på display är hamburgaren i baren en anledning att återvända…


Saddle & Sabre

Tegnérgatan 9

Ägarna Rob och Whiskey älskar kött, den amerikanska södern och, just, whiskey. Det märks när du kliver innanför dörren på Saddle & Sabre. I baren slår en vägg av olika whiskeysorter mot dig när du slår dig ner på en av barstolarna som är gjorda av hästsadlar. Allt kött som inte kommer från deras eget boskap i Södermanland är högkvalitativ US Beef. Har lagat sin egen chili sedan långt innan det blev en populär lunchrätt i Stockholm, och kommer fortsätta med det när andra hoppar på nästa trend.


Vassa Eggen

Birger Jarlsgatan 29

Välbesökt, generöst, röjigt och gott. På Vassa Eggen vet man hur en köttbit ska smaka. Här hängmörar de sina egna köttstycken och har en stor variation av stekar, som sedan grillas till perfektion över kol.


Svartengrens

Tulegatan 24

Berömda drinkar och en fantastisk dessertmeny i all ära – nu handlar det om bra kött och Svartengrens har det också. Med fokus på närproducerat och småskaliga producenter serverar de kött av högsta klass, och berättar gärna om varifrån köttet kommer, vilken typ av ko det var och hur länge just din bit har hängmörats.


Rolfs Kök

Tegnérgatan 41

Med Johan Jureskog och Klas Ljungquist bakom spakarna förvaltas Rolfs Kök väl, inte minst när det kommer till kötträtterna. Menyn innehåller både restaurangens klassiker och nyare varmrätter, och tillsammans täcker de två sektionerna in ett stort spann av spännande kötträtter.


Ekstedt

Humlegårdsgatan 17

”Analog fine dining”, kallar kändiskocken Niklas Ekstedt själv sitt passionsprojekt. En hyllning till 1700-talets kokkonst, Niklas egen uppväxt i Jämtland och med elden som den klarast lysande ledstjärnan i matlagningen öppnade Ekstedt upp 2011. Sedan dess har restaurangen experimenterat med tekniker och smaker och serverar nu rökiga rätter från både land och hav, i ett format som nog få 1700-talskockar skulle känna igen.


Old Smokehouse

Smedsuddsvägen 1, Saltsjö-Boo

Har du vägarna förbi Saltsjö-Boo? Då har du tur. Här ligger ”Stockholms första riktiga bbq-restaurang”, som The Old Smokehouse inte särskilt ödmjukt kallar sig själva. Vad är då riktig barbecue egentligen? Tja, vedeldade smokers tycks vara en del av svaret. Inspirationen är hämtad från den amerikanska södern.

 

/BokaBord-redaktionen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *